Δεν πέρασε πολύς καιρός από το συμβάν με τον εργαζόμενο στο μπαρ στη Ρόδο που όλοι το έχουμε δει και ακούσει. Δεν θα επικεντρωθώ στο αν η επιχείρηση ήταν καθ’ όλα νόμιμη, για αυτό άλλοι είναι υπεύθυνοι.
Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να υπάρχουν όρια ώστε να μην υπάρχει καταπάτηση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.
Το βίντεο με τον εργαζόμενο στο νερό δεν τιμά κανέναν και ας συμφωνούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι δηλαδή οι εργαζόμενοι.
Θα δέχονται τον εξευτελισμό γιατί είναι καλά τα χρήματα,όμως ... πιο είναι το όριο στις υποχρεώσεις των εργαζομένων? Δεν πρέπει να θυσιάζονται όλα στο βωμό του χρήματος.
Την ανάγκη των εργαζομένων για το μεροκάματο αναδεικνύει και το θανατηφόρο ατύχημα που είχαμε τις προάλλες στην περιοχή μας με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 5 εργαζομένων που επιστρέφανε από την εργασία τους.
Ο κόσμος παγκοσμίως έδωσε αγώνες για να νομιμοποιήσουν τα εργασιακά δικαιώματα, δεν είναι σωστό να είμαστε υπέρμαχοι των δικαιωμάτων της εργασίας αλλά όταν γινόμαστε πελάτες να δείχνουμε τον κακό μας χαρακτήρα.
Το δικαίωμα στην εργασία αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά στήριξης της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.
Οι συνθήκες στο χώρο της δουλειάς δείχνουν το πρόσωπο της κοινωνίας που ζούμε.
Η αξιοπρέπεια στην εργασία δεν μένει μόνο στον μισθό αλλά και με το πώς αντιμετωπίζεται ο εργαζόμενος ως άτομο που συμπεριλαμβάνει και σεβασμό στην προσωπική και επαγγελματική του αξιοπρέπεια.
Μέσω και του σεβασμού μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που υποστηρίζει την ανάπτυξη του ατόμου, την ευημερία της επιχείρησης και την κοινωνική συνοχή.
Καθώς προχωρούμε προς το μέλλον ας κάνουμε την αξιοπρέπεια στην εργασία την απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε εργασιακή σχέση και πρακτική, ας αναγνωρίσουμε την αξία και την αξιοπρέπεια κάθε εργαζομένου και ας εργαστούμε για την προαγωγή μιας εργασιακής κουλτούρας που τιμά και υποστηρίζει την ανθρώπινη αξία και εργασιακή αξιοπρέπεια.
Νικόλαος Γκοτζαμάνης
Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου
Έδεσσας και Αλμωπίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου