Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Απόηχος της εκδήλωσης της Τ.Ε. Πέλλας του ΚΚΕ για τη νεα Κ.Α.Π. της Ε.Ε.

   Με μαχητικότητα και αισιοδοξία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Μαρτίου στη Σκύδρα η εκδήλωση της ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ με τίτλο «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, οι επιπτώσεις της και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Ευθύμη Δημάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής.
Στην ομιλία του, ο Ευθύμης Δημάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Πριν πιάσουμε την Κοινή Αγροτική πολιτική και τις επιπτώσεις της σε εσάς τους αγρότες αλλά ...και σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, είναι απαραίτητο επειδή σε 3 μήνες από τώρα περίπου θα είναι και οι Ευρωεκλογές και η συζήτηση έχει ανοίξει, να πούμε ορισμένα πράγματα που αποτελούν αν θέλετε και βάση για να γίνει κατανοητό και ο λόγος ύπαρξης της ΚΑΠ και φυσικά σε τι αποσκοπεί…
Πίσω από το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών, βρίσκεται η εφαρµογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εντείνει την καταλήστευσή τους. Η “πράσινη” ΚΑΠ, που θα έφερνε δήθεν προσιτά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και εισόδηµα στους αγρότες, τελικά επιβάλλει δυσβάσταχτες “πράσινες” υποχρεώσεις στις αγροτικές οικογένειες.
Παρέχει, όμως, περαιτέρω διευκολύνσεις στους επιχειρηµατικούς οµίλους για τιµές κάτω του κόστους στο χωράφι και πολλαπλασιασµό τους στο ράφι, για αθρόες εισαγωγές από το εξωτερικό αγροτικών προϊόντων…
Είναι αν θέλετε σε μερικές λέξεις συμπυκνωμένα ο βασικός οδηγός για τη διαμόρφωση της πολιτικής του αστικού κράτους στον αγροτικό τομέα. Συναποφασίζεται από τα κράτη μέλη σε επίπεδο ΕΕ και εξειδικεύεται ανά κράτος με κυβερνητικές αποφάσεις. Παράλληλα μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν τους αγρότες όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η προστασία της παραγωγής κ.α. καθορίζονται επίσης από τις κυβερνήσεις, με βάση όμως πάντα τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της διατήρησης των δημοσιονομικών στόχων του κράτους πάντα όμως στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ.»…..

Όσον αφορά τους αγώνες των αγροτών και τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο τόνισε: 
«Στον δρόμο του αγώνα και εδώ και σε όλη την Ευρώπη, ο κόσμος, οι εργάτες οι αγρότες βγαίνουν για την επιβίωση τους. Τους βγάζουν τα κοινά προβλήματά τους που είναι αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται σε όλη την ΕΕ και έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων “φιλελεύθερων” και “σοσιαλδημοκρατικών”, στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη μέλη. 
Στο επίκεντρο των προβλημάτων είναι η ΚΑΠ της ΕΕ, που υπηρετεί το στόχο της μεγαλύτερης συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, της ενίσχυσης των ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα και την στήριξή τους στους παγκόσμιους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών. 
Αυτοί οι μεγαλειώδεις αγροτικοί αγώνες που καταγράφονται αυτή την περίοδο, με τα τρακτέρ να ζώνουν έως και τα κτίρια της ΕΕ, ανάμεσά τους και το Ευρωκοινοβούλιο.
Εκεί, στον «τόπο του εγκλήματος», όπου τον Οκτώβρη του 2020 ψηφίστηκε η «νέα» Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2021 - 2027 από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του κόμματος του Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), οι οποίοι σήμερα παραμυθιάζουν τους αγρότες ότι είναι στο πλευρό τους.
Όλοι τους από κοινού, στα μακρινά, ήσυχα και φιλόξενα σαλόνια των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, τα έβρισκαν σαν «Ευρωπαίοι πολιτικοί» - συνεταιράκια, αφήνοντας στην άκρη τους προεκλογικούς σκυλοκαβγάδες για τα επιμέρους, που αξιοποιούν για να κρύψουν την κοινή στράτευσή τους με την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων και τους επιζήμιους αντιλαϊκούς στόχους της.
Ολοι τους πλην ΚΚΕ, που όχι μόνο καταψήφισε την ΚΑΠ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αλλά αποδείκνυε έγκαιρα με τις ανακοινώσεις του ότι η νέα ΚΑΠ «βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, στην παραμονή τους στο χωράφι και στον στάβλο τους» και αποκάλυπτε την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» που φέρνουν τα λόμπι.»….

Κλείνοντας, ο Ευθύμης Δημάκης σημείωσε:
… «Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια πολύ έγκαιρα για ότι φέρνουν και ότι έρχεται. Τα αποκάλυψε, τα αντιπάλεψε, συνέβαλε ώστε η εφαρμογή κάποιων από αυτά να έχει καθυστερήσει σημαντικά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες μέλη, προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Είναι πρόκληση, από τη μια η κυβέρνηση της ΝΔ να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τα προβλήματα των άλλων λαών της ΕΕ, για να μειώσει, όπως νομίζει, τις δικές της ευθύνες, όταν έχει προωθήσει με αποφασιστικότητα, αυτήν ακριβώς την πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα. Είναι όμως εξίσου πρόκληση από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά να παρουσιάζουν μια ψεύτικη, ειδυλλιακή κατάσταση για την υπόλοιπη ΕΕ στο όνομα μιας βολικής, δήθεν αντιπολίτευσης, που έχει ορίζοντα μόνο την κυβερνητική εναλλαγή και δεν αλλάζει τίποτα για τη ζωή του λαού.
Σε όλα αυτά, απαντάμε μαχητικά! 
Γιατί και στις ευρωεκλογές στις 9 του Ιουνίου να στείλουμε από την Ελλάδα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων, με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!
Τώρα λοιπόν, στέλνουμε αγωνιστικό µήνυµα µαχητικής αισιοδοξίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, για να ενισχυθεί η πάλη για ανασύνταξη του αγροτικού, του εργατικού  και λαϊκού κινήµατος σε κάθε χώρα. 
Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάµε τα δεσµά της ΕΕ, τσαλακώνουμε την ΚΑΠ.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: