Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Σίσκος Χρήστος: Τι κρύβετε πίσω από την μάσκα «Καλλικράτης ;

Σε δηλώσεις του σχετικά με τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο υποψήφιος δήμαρχος Πέλλας Χρήστος Σίσκος αναφέρθηκε στον Καλλικράτη λέοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κεντρικής κρατικής μηχανής και θα γίνει μοχλός για να περάσει το μνημόνιο και τα νέα μνημόνια που μας επιφυλάσσουν. Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητα του η οποία υποστηρίζεται από το Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος..
Η δήλωσή του στα βασικά σημεία έχει ως εξής…
«Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη θα γίνουν σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αφορά στο σχέδιο Καλλικράτης. Με τον νόμο αυτό παραδίδονται στις νέες τοπικές αρχές μια σειρά αρμοδιότητες και υπηρεσίες οι οποίες είναι νευραλγικής κοινωνικής σημασίας.
O Καλλικράτης δεν είναι απλώς η συνένωση δήμων και κοινοτήτων, αλλά είναι κυρίως η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο των νέων διευρυμένων δήμων. Έτσι, οι δήμοι μετατρέπονται σε τοπικές κυβερνήσεις με επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, σε διαχειριστές κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως υγεία, παιδεία, πρόνοια που σταδιακά θα υποβαθμίζονται κάτω από την λογική της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας
Στο ερώτημα «τι σημαίνουν όλα αυτά για τον απλό εργαζόμενο πολίτη;» η διεθνής εμπειρία δίνει μια σαφή εικόνα ώστε κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί εκ των υστέρων ότι δεν ήξερε. Ο Καλλικράτης άλλωστε δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Αντίθετα η χώρα μας είναι αυτή που με την διοικητική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης προσαρμόζεται, όπως άλλωστε έχει ομολογηθεί, στα διεθνή και ειδικότερα στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Από τα παραδείγματα χωρών της Ευρώπης καταλαβαίνουμε ότι ο Καλλικράτης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κεντρικής κρατικής μηχανής και θα γίνει μοχλός για να περάσει το μνημόνιο και τα νέα μνημόνια που μας επιφυλάσσουν. Η κατάσταση αυτή θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Με δεδομένο ότι η εξυγίανση των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση, θα γίνει μέσω του Καλλικράτη, σημαίνει απολύσεις, επιβολή νέων φόρων και αύξηση όσων ήδη υπάρχουν, παράδοση αρμοδιοτήτων και έργων σε επιχειρηματίες ».
Ο Καλλικράτης δεν φέρνει τίποτα το καινούργιο και τίποτα το άγνωστο.
Προπαντός δεν φέρνει τίποτα το φιλολαϊκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: