Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αυλαία της δίκης που προκάλεσε την κοινωνία των Γιαννιτσών

Ανάστατη η εκπαιδευτική οικογένεια της πόλης
Χθες στις 1:00 το πρωί εκδόθηκε η απόφαση της πολύκροτης δίκης των γιατρών των καθηγητών αλλά και δύο γονέων, που κάθισαν στο ειδώλιο του κατηγορουμένου μετά από μήνυση του πρώην διευθυντή του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών Μιχάλης Λούση. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό αφού ως κορυφή του παγόβουνου που οδήγησε στην δικαστική εξέλιξη μπορεί να εμφανίζεται ο τρόπος βαθμολόγησης αλλά και δικαιολόγησης των απουσιών των μαθητών και των μαθητριών, ωστόσο όσοι κινούνταν μέσα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα γνωρίζουν καλά το βαρύ κλίμα που υπήρχε στις σχέσεις του διευθυντή με τους καθηγητές και μερίδα γονέων. Στην ακροαματική διαδικασία στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, που κράτησε τρείς και πλέον εβδομάδες, ακούστηκαν πράγματα που από τη μια προβληματίζουν, απογοητεύουν η ακόμη και προκαλούν γέλιο. Ωστόσο το θέμα δεν προσφέρεται για διακωμώδηση αφού αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, τη λειτουργία του, τους ανθρώπους που λειτουργούν μέσα αυτό, τους μαθητές και τους γονείς. Στην ουσία, στη δίκη αυτή κρίθηκε το ίδιο το σύστημα μέσα από νομικές διατάξεις, από ερμηνείες νόμων και από τις θέσεις που προέβαλαν οι δύο πλευρές....
Με δύο λόγια κρίθηκε η αξιοπιστία και η συνειδητή λειτουργία των ανθρώπων της εκπαίδευσης αλλά και των γιατρών που δικαιολόγησαν με γνωμάτευσή τους συγκεκριμένες απουσίες μαθητών, γεγονός που έγινε αποδεκτό από τους καθηγητές, όχι όμως από το διευθυντή που στην ουσία χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ως «μαϊμού» τη διαδικασία αυτή με σκοπό την απαλλαγή των μαθητών από τις επιπτώσεις της πράξης (απουσίας) τους.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για τους κατηγορουμένους ενώ επιβλήθηκαν βαριές ποινές.
Όσον αφορά τους γιατρούς:
Στους δύο επιβλήθηκε ποινή 18 μηνών φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ.
Στην 3η γιατρό επιβλήθηκε ποινή 20 μηνών ενώ μια γιατρός αθωώθηκε.
Στους 40 καθηγητές επιβλήθηκε ποινή 12 μηνών φυλάκισης με αναστολή.
Σε μία εκ των δύο γονέων που κατηγορείτο και ως γιατρός επιβλήθηκε συνολική ποινή 29 μηνών φυλάκισης με ανατολή και 2.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο ενώ η δεύτερη κατηγορουμένη γονέας αθωώθηκε.
Τέλος στον προϊστάμενο του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή 17 μηνών φυλάκιση με αναστολή.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν κατά του μηνυτή ξεφωνίζοντας τον ενώ χθές το πρωί οι καθηγητές του 2ου Λυκείου ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους αλλά και διαμαρτυρίας για την άδικη όπως τη χαρακτηρίζουν απόφαση, προχώρησαν σε τρίωρη αποχή από τα μαθήματα τους και μαζί με τους μαθητές προχώρησαν σε ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο σχολείο στην οδό Εγνατία.
Την ίδια ώρα καθηγητές από τα τρία Γενικά Λύκεια των Γιαννιτσών ως ένδειξη συμπαράστασης απείχαν από τα μαθήματα τους και συμμετείχαν στην κινητοποίηση των συναδέλφων τους ενώ και οι μαθητές των παραπάνω λυκείων μετέβησαν στο χώρο του 2ου Λυκείου από όπου και λίγο αργότερα πραγματοποίησαν πορεία συμπαράστασης και διαμαρτυρίας για την απόφαση.
Τα θέμα όμως δεν σταματά εδώ αφοί οι καταδικασθέντες θα ασκήσουν έφεση κατά της πρωτόδικής απόφασης, αναζητώντας τη δικαίωση τους σε δευτεροβάθμιο δικαστικό όργανο, για μια υπόθεση που έχει ταλαιπωρήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, και την τοπική κοινωνία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: