Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Καταγγέλουν τη διακοπή δρομολογίων του ΟΣΕ και ζητούν ευθύνες από την υφυπουργό Εσωτερικών και τους βουλευτές Πέλλας

Με ανοιχτή επιστολή τους τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο του Νομού Πέλλας» καταγγέλλουν τη διακοπή των δρομολογίων τραίνων που συνέδεαν το νομό με τη Δυτική Μακεδονία και που έχουν ως συνέπεια την αποδυνάμωση του και την υποβάθμιση του σε οικονομικό, τουριστικό και κοινωνικό επίπεδο. Μάλιστα στην επιστολή τους κάνουν λόγο για μεγαλόστομες εξαγγελίες πολιτικών που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο σύμφωνα με τις οποίες θα υπήρχε αναβάθμιση του δικτύου, ενώ υπογραμμίζουν ότι συντελείται ένα συγκοινωνιακό κοινωνικό και οικολογικό έγκλημα για το οποίο θα πρέπει να απολογηθούν οι βουλευτές της Πέλλας και η υφυπουργός Εσωτερικών που κατήγγειλε όσο ήταν στην αντιπολίτευση την πολιτική κατάργησης δρομολογίων του ΟΣΕ. Επίσης ζητούν να βγει από τα συρτάρια η «Μελέτη σκοπιμότητας του προαστιακού περιφερειακού σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης» που εκπονήθηκε το Μάιο του 2008 και προβλέπει τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών, με απόλυτα θετικά συμπεράσματα.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής…
Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι - Πίσω ολοταχώς
Μαύρη Κυριακή για το πολύπαθο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο είναι αυτή της 30ης Ιανουαρίου καθώς δεκάδες δρομολόγια καταργούνται επιταχύνοντας έτσι τον από καιρό προαναγγελθέντα θάνατο του πολύπαθου ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.
Με πρόσχημα την εξυγίανση του ΟΣΕ και τον περιορισμό των πλασματικών του ελλειμμάτων, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών (Ρέπας-Μαγκριώτης) ολοκληρώνοντας το καταστροφικό έργο των προκατόχων της (Χατζηδάκης-Στυλιανίδης) δεν δίστασε να προχωρήσει στην κατάργηση ακόμη και κερδοφόρων δρομολογίων με ταυτόχρονο διπλασιασμό της τιμής των εισιτηρίων. προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για το ξεπούλημα του σιδηροδρομικού δικτύου στους ιδιώτες.
Θα τρίζουν τα κόκαλα των Οθωμανών αξιωματούχων που σχεδόν 120 χρόνια πρίν
κατασκεύασαν σε χρόνο ρεκόρ το πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Φλώρινας-Μοναστηρίου αξιοποιώντας δάνειο από τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και που σήμερα καταργούν οι τυφλοί υπηρέτες της Τρόϊκας και του Μνημονίου.
Ένα εξάμηνο μετά την κατάργηση της σύνδεσης με την Κοζάνη, η κατάργηση των δρομολογίων Έδεσσας –Φλώρινας που σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων μεταξύ των οποίων και του πρώην προέδρου του ΟΣΕ Γιάννη Μπαλτά, παρουσίαζαν από ικανοποιητική ως πολύ μεγάλη πληρότητα, έρχεται να ολοκληρώσει την σιδηροδρομική απομόνωση της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στρέφοντας τους πολίτες στη χρήση του Ι.Χ και τα ΚΤΕΛ.
Ούτε η ιδιαιτερότητα των καιρικών και μορφολογικών συνθηκών της περιοχής που ειδικά τον χειμώνα λόγω πάγου και χιονοπτώσεων δυσκολεύουν τις μετακινήσεις των κατοίκων στους αυτοκινητοδρόμους, ούτε η σπουδαιότητα των συνδέσεων αυτών για την επικοινωνία με τα δυτικά Βαλκάνια , ούτε και η εμπορική σημασία τους για τη μεταφορά καυσίμων στα εργοστάσια της ΔΕΗ αλλά και τη μεταφορά τεύτλων προς τις βιομηχανίες ζάχαρης, δεν πτόησαν τα αφεντικά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την προσπάθειά τους να ακρωτηριάσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της κεντροδυτικής Μακεδονίας.
Η τραγική ειρωνεία είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν μόλις τρία χρόνια μετά την ανακαίνιση αυτών των γραμμών (2003-2007) που απορρόφησε το ευσεβές ποσόν των 43 εκ. € .
Σε ποια συρτάρια του υπουργείου μεταφορών να βρίσκεται άραγε κρυμμένη η «Μελέτη σκοπιμότητας του προαστιακού περιφερειακού σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης» που εκπονήθηκε το Μάϊο του 2008 και προβλέπει τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης–Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών, με απόλυτα θετικά συμπεράσματα, δικαιώνοντας έτσι το αίτημα της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο του Νομού Πέλλας» καθώς και των χιλιάδων κατοίκων του νομού που το συνυπέγραψαν;
Τι έχει να πεί για όλα αυτά η Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρα Τζάκρη που, ενώ όσο ήταν στην αντιπολίτευση δεν έπαυε να καταγγέλλει τις καταργήσεις δρομολογίων και την απαξίωση του σιδηρόδρομου, τώρα κλείνει επιδεικτικά αυτιά και μάτια;
Πως είναι δυνατόν να ξέχασε τόσο γρήγορα τις μεγαλόστομες καλοκαιρινές δηλώσεις της (τον Ιούλιο του 2010 ) για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου και να διατυμπανίζει την λειτουργία θεματικών τρένων όπως το «ΤΡΑΙΝΟΣΚΙ» που θα μετέφερε, λέει, τουρίστες στην Άρνισσα-σταθμό φάντασμα πλέον- ώστε να προωθηθούν στη συνέχεια προς τον Άγιο Αθανάσιο και το Χιονοδρομικό Κέντρο;
Τι έχουν να πουν γι αυτό το συγκοινωνιακό, κοινωνικό και οικολογικό έγκλημα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ν. Πέλλας, Θεοδωρίδης, Γιουματζίδης και Καρασμάνης που έχουν γυρίσει μόνιμα και επιδεικτικά την πλάτη σε αυτά τα μεγάλης σπουδαιότητας τόσο για το νομό όσο και για ολόκληρη τη χώρα ζητήματα;

Πρωτοβουλία Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο του Νομού Πέλλας 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΕΣ ΓΟΒΕΣ LOUBOUTON ΚΑΙ ΚΑΜΗΛΟ ΠΑΛΤΟ;