Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Παιδεία 70 χρόνια πίσω

Άρθρο του Διονύση Σταμενίτη
Με άρθρο παρέμβασή του ο Διονύσης Σταμενίτης, αναπληρωτής τομεάρχης Τομέα δημοσίων έργων της Νέας Δημοκρατίας και γνωστός στην κοινωνία της πόλης των Γιαννιτσών και της Πέλλας ευρύτερα, επιχειρεί να καταγράψει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η εκπαίδευση στη χώρα μας ειδικά στις δύο πρώτες βαθμίδες, και παράλληλα να προτείνει ως μόνη λύση για διέξοδο από την κρίση τις εκλογές. Βέβαια μετά την ανάληψη της προεδρίας της γαλάζιας παράταξης από τον Αντώνη Σαμαρά ο Γιαννιτσιώτης πολιτικός κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του, είτε με επαφές και επισκέψεις σε περιοχές της Πέλλας είτε με παρεμβάσεις του στον τύπο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον θέλουν να είναι ένας εκ των υποψηφίων της λίστας στην ΠΕ Πέλλας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προσεχείς εθνικές εκλογές…
Το άρθρο του για την παιδεία έχει ως εξής:....
 Tα μαθήματα για την σχολική χρονιά 2011-2012 στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο ξεκινούν και η κατάσταση στα σχολεία με επιείκεια μπορεί να χαρακτηριστεί τραγική.
Άλλωστε αυτό προέβλεψε, όχι ο εκπρόσωπος της ΝΔ, αλλά ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στις 11 Αυγούστου, ο οποίος, στο ΣΚΑΙ, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ομολόγησε, ότι η φετινή χρονιά θα είναι για την εκπαίδευση, η πιο δύσκολη μετά τον πόλεμο.
Ποια είναι η κατάσταση για τη νέα σχολική χρονιά;
Κτίρια παραμελημένα, ατημέλητα, άβαφα, αποτέλεσμα της πενιχρής χρηματοδότησης και εγκατάλειψης. Οι σχολικές επιτροπές, υπεύθυνες για την συντήρηση των σχολείων, καθυστέρησαν να συγκροτηθούν λόγω εφαρμογής του Καλλικράτη και φυσικά τους διατίθενται ελάχιστα χρήματα. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, επίσης, είναι σε καθεστώς διάλυσης.
Τάξεις παραφουσκωμένες από μαθητές, που θα είναι περισσότεροι από τα θρανία γιατί η υπουργός αποφάσισε να προσλάβει λιγότερους διδάσκοντες από πέρσι
Ωρολόγιο πρόγραμμα με 3 ή 4 ώρες, γιατί δεν θα υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί που απαιτούνται, λόγω καθυστερημένων αποσπάσεων και προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών
Εκπαιδευτικοί που δεν ξέρουν ακόμα σε ποιο σχολείο, σε ποιο Νομό, θα διδάξουν.
Και φυσικά αντί για βιβλία απλές φωτοτυπίες – αν υπάρχουν και αυτές – γιατί η υπουργός καθυστέρησε να πάρει αποφάσεις και να λύσει το πρόβλημα.
Διαλυμένες, ανά την επικράτεια, οικογένειες εκπαιδευτικών, με ένα ή δύο ή και τρία παιδιά, αφού ξαφνικά η κα Διαμαντοπούλου έδωσε εντολή για περιορισμένες αποσπάσεις , με αποτέλεσμα ο ένας ή και οι δύο γονείς εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν, μετά από χρόνια, στην οργανική θέση τους, χιλιόμετρα μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Φυσικά μέσα σε αυτό το σκηνικό το βαθύ ΠΑΣΟΚ, βρίσκει την ευκαιρία, να θυμίσει το σκοτεινό παρελθόν του, με κομματικές επιλογές στις κρίσεις των στελεχών, επιλεγμένες αποσπάσεις ημετέρων, με σύσταση επιτροπών, αδιαφανείς διαδικασίες.
Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες της κυρίας Διαμαντοπούλου για το νέο Σχολείο, το ψηφιακό βιβλίο, το Σχολείο του μέλλοντος, που γίνονταν πριν από λίγους μήνες σε όλους τους τόνους, σήμερα μόνο μελαγχολία προκαλούν.
Η έλλειψη προγραμματισμού και συντονισμού των κυβερνώντων, η ασυνεννοησία των υπουργείων, οι άστοχοι σχεδιασμοί και πειραματισμοί, το χάσιμο χρόνου, η αδυναμία αντίληψης προτεραιοτήτων, οι κακοί χειρισμοί, οδήγησαν την Παιδεία, σε μία ζοφερή εικόνα, χωρίς καμιά ελπίδα αισιοδοξίας.
Τώρα το μόνο που ψελλίζει η υπουργός είναι δικαιολογίες για το Μνημόνιο, την κρίση, και τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν στους υπηρεσιακούς παράγοντες, λες και η ίδια και η Κυβέρνηση είναι άβουλα όντα, που παρακολουθούν χωρίς δυνατότητα αντίδρασης το κατρακύλισμα κάθε πτυχής της Ελληνικής Κοινωνίας.
Δυστυχώς η διάθεση συναίνεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στα θέματα Παιδείας, δεν αρκεί στη σημερινή Κυβέρνηση να επιτελέσει τουλάχιστον τα στοιχειώδη.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μόνιμο, υπερκομματικό Υφυπουργό Παιδείας δείχνει το δρόμο, για να ξεκινήσει κάτι σωστό, σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο.
Αυτή η Κυβέρνηση όμως είναι αδύνατον να αλλάξει ρότα.
Εκτός από την Παιδεία έχει αποτύχει και σε όλους τους τομείς της πολιτικής
Μία είναι η λύση, εκλογές τώρα και νέα αρχή
Ευχή όλων, στην Εκπαιδευτική κοινότητα, είναι η Καλή σχολική χρονιά καθώς και να βρει το κουράγιο και τη δύναμη, έστω και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να λειτουργήσει όσο το δυνατόν αποδοτικότερα, σκεπτόμενη ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο.

Διονύσης Σταμενίτης
Αν. τομεάρχης Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων έργων Νέας Δημοκρατίας
Πολιτκός Μηχανικός Α.Π.Θ.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΡΘΡΟΣ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟ ΑΝΤΕΓΡΑΨΕΣ ΑΠΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΛΛΑ ΠΑΤΗΤΟΥΡΑ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΤΕΓΡΑΨΕΣ ΑΠΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΛΛΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΜΑΘΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑΣΙΜΟΙ;

Ανώνυμος είπε...

Είσαι ασχετος τα δελτια τυπου ορισμενες φορες βγαινουν κατα βαση απο το κομμα και τα στελεχη τα δημοσιευουν στα τοπικα μεσα ενημερωσης.

Και εν τελει αν το δελτιο τυπου που βγαζει ενας συναδελφος σου σε εκφραζει μπορεις με την αδεια του να το αναδημοσιευσεις.

Κατι πιο σοβαρο εχεις να πεις ?

Ανώνυμος είπε...

Κόσμος και κοσμάκης με την αντιγραφή πήρε και πτυχία.Πως φαίνεται 10.18 ότι είσαι αγράμματος