Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα του Μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας για την έναρξη του σχολικού έτους

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες
Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσεως που μαστίζει όχι μόνο την χώρα μας αλλά και πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Τα αίτια αυτής της κρίσεως είναι πρωτίστως πνευματικά και ηθικά. Όπως έλεγε κάποιος σοφός άνθρωπος τον ημερών μας, «παλιά οι άνθρωποι είχαν πολλή ακρίβεια στην ζωή τους, ειλικρίνεια, τιμιότητα κ.τ.λ. Τα υλικά πράγματα τότε ήταν φτηνά. Τώρα, δυστυχώς, στα χρόνια μας έφυγε από εμάς τους ανθρώπους η ακρίβεια, και ακρίβυναν τα υλικά πράγματα».
Στην μεγάλη κρίση των ημερών μας ελπίδα είναι η νέα γενιά...,
και μάλιστα όσοι διανύουν την εφηβική ηλικία. Όπως έλεγε ο άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός, η εφηβική ηλικία είναι η σπουδαιότερη από τις ηλικίες, διότι ο,τι είδους άνθρωπος αναδειχθεί κάποιος σ' αυτήν, τέτοιος θα είναι και σε όλη την ζωή του. Αυτή η ηλικία μετά από λίγο θα αναλάβει την παρακαταθήκη των προηγουμένων γενεών και την διεύθυνση των πραγμάτων μέσα στην κοινωνία και το κράτος. Αν λοιπόν ο έφηβος γίνει ενάρετος, η αρετή του σώζει τα πάντα, εάν όμως αποβεί μοχθηρός, η κακία του καταστρέφει τα πάντα.
Γι' αυτό λοιπόν είναι ανάγκη να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια και από τους διδασκάλους και από τους μαθητές, η νέα γενιά να εφοδιασθεί με όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια που θα την καταστήσουν προκομμένη, χρήσιμη και ελπιδοφόρα. Αυτά είναι η βαθιά πίστη στον μόνον αληθινό Θεό, τον Ιησού Χριστό, η προσεκτική και ενάρετη ζωή, η απόκτηση μιας άρτιας παιδείας και η προκοπή στα ιερά γράμματα του σχολείου.
Ως επίσκοπος και ποιμενάρχης της μητροπόλεώς μας, με αφορμή την έναρξη της νέας αυτής σχολικής χρονιάς, προτρέπω και παροτρύνω όλους τους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας, να επιδοθούν με ζήλο στην μελέτη και την προσωπική τους κατάρτιση, να αποφεύγουν τις ανώφελες και επιζήμιες ενασχολήσεις και συναναστροφές, και πάνω από όλα να ζητούν με ταπείνωση και ακράδαντη πίστη την βοήθεια από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και τους αγίους Του.
Εύχομαι εγκαρδίως καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους τους εκπαιδευτικούς μας και σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Προς Θεόν Ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: