Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η ανέχεια αγγίζει καθημερινά και ….την επαρχία

Στα Γιαννιτσά ψάχνουν στους κάδους για φαγητό

Κάποτε η εικόνα του φτωχού που δεν έχει να φάει ή να κοιμηθεί αποτελούσε «προνόμιο» των μεγαλουπόλεων όπου κάποιος εσωτερικός μετανάστης δεν μπορούσε να βρει δουλειά και σπίτι. Η επαρχία βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα. Μικρότερο το κόστος ζωής, περισσότερα μεροκάματα και στο χωράφι και φυσικά γονείς και συγγενείς που πάντα βοηθούσαν.
Τώρα οι συνθήκες άλλαξαν και τα Γιαννιτσά παρουσιάζουν τις πρώτες ενδείξεις ενός αστικού κέντρου, όπου δεν υπάρχουν δουλειές, τα μεροκάματα στην οικοδομή έχουν σταματήσει και ο ιδιωτικός τομέας αιμορραγεί. Σε συνδυασμό.....
 με πολλούς οικονομικούς μετανάστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό, η κρίση άρχισε να δείχνει τα δόντια της.
Χθες στην είσοδο κεντρικής οικοδομής ένας άντρας γύρω στα 40 βρήκε καταφύγιο από το κρύο. Κοιμήθηκε εκεί ενώ ένοικοι και περαστικοί του προσέφεραν κουβέρτες και φαγητό. Είναι πρώτη φορά που παρόμοια εικόνα εξαθλίωσης ενός ανθρώπου γίνεται αισθητή. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τροφή σε κάδους σκουπιδιών. Κάποτε κι αυτό φάνταζε άγνωστο. Στα Γιαννιτσά όμως υπάρχουν πια μέλη οικογενειών και μικρά παιδιά που ψάχνουν τρόφιμα στους κάδους σκουπιδιών, κουτάκια αλουμινίου που μπορούν να δώσουν στην ανακύκλωση, ενώ όλο και πιο συχνά κάτοικοι της πόλης που δεν χρειάζονται κάποια ρούχα ή παπούτσια αποφασίζουν να τα αφήνουν σε σακούλες δίπλα στους κάδους ώστε να μπορούν όσοι τα έχουν ανάγκη να τα παίρνουν.
Η οικονομική ζωή των Γιαννιτσών (μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο του νομού) βρίσκεται πια στη δίνη της κρίσης. Πέρα από τον πρωτογενή τομέα προβλήματα ανεργίας αντιμετωπίζουν ο χώρος κατασκευών και οικοδομής, οι υπάλληλοι σε επιχειρήσεις εμπορίου και οι πτυχιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: