Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Φτιάξτε μόνοι σας ελιές στο σπίτι…. και απολαύστε τη γεύση τους!

Όλο και περισσότεροι στην περιοχή της Πέλλας φυτεύουν στα κτήματα τους ελαιόδεντρα είτε για να εξασφαλίσουν το λάδι της χρονιάς είτε για ευρύτερη εκμετάλλευση. Βέβαια εκτός από το λάδι που απαιτείται μηχανική παρέμβαση για να το βγάλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε σε βαζάκια ελιές και να τις γευθούμε μόνοι η με παρέα. Με μια απλή διαδικασία και με λίγη υπομονή θα το καταφέρουμε.
Για να φτιαχτούν ελιές στο σπίτι θα χρειαστεί καταρχήν να μαζευτούν ελιές απευθείας από τα ελαιόδεντρα προσεκτικά και στα ψηλά μέρη του ελαιόδεντρου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σκάλα. Ποτέ όμως οι ελιές δε πρέπει.....
 να μαζεύονται χτυπώντας το δέντρο για να πέσουν οι ελιές κάτω διότι οι ελιές έχουν πολύ ευαίσθητη υφή και με αυτή τη μέθοδο οι περισσότερες θα καταστραφούν. Μόλις μαζευτούν οι ελιές πρέπει να γίνει επιλογή των κατάλληλων ελιών από αυτών που έχουν αλλοιωθεί για οποιονδήποτε λόγο. Μετέπειτα πρέπει να γεμίσει μέχρι τη μέση μία λεκάνη με νερό για να πλυθούν οι ελιές από τις σκόνες και ακολούθως αφήνονται να στραγγίξουν καλά.
Στη συνέχεια πρέπει να χαραχτούν όλες οι ελιές 3 με 4 φορές η κάθε μία ξεχωριστά. Επισημαίνεται ότι η χάραξη δε θα πρέπει να είναι τόσο βαθιά ώστε να φτάνει στο κουκούτσι και γίνεται κατά μήκος από τη κορυφή ως τη βάση της ελιάς. Στην επόμενη φάση τοποθετούνται οι χαραγμένες ελιές μέσα σε μία λεκάνη με νερό. Όμως επειδή θα πρέπει όλες οι ελιές να είναι κάτω από το νερό καλό είναι να εισέλθει μέσα στη πρώτη λεκάνη μία δεύτερη λεκάνη για να πιέζει τις ελιές να παραμείνουν μέσα στο νερό. Από εκεί και πέρα αυτή η διαδικασία με το νερό και τις λεκάνες θα επαναλαμβάνεται κάθε 24 ώρες και σταδιακά το νερό θα γίνεται από σκούρο όλο και πιο καθαρό και οι ελιές θα ξεπικρίζουν προοδευτικά μέχρι που το νερό θα είναι εντελώς καθαρό και οι ελιές θα έχουν τελείως ξεπικρίσει. Αυτό γίνεται μέσα σε 1 εβδομάδα περίπου ή και λίγο περισσότερο.
Μετά θα πρέπει οι ελιές να αλατιστούν. Έτσι πρέπει να γίνει πρώτα αλατόνερο και γι αυτό θα χρειαστούμε 100 γραμμάρια χοντρό αλάτι για κάθε κιλό ελιών. Το αλατόνερο φτιάχνεται μέσα στη λεκάνη, ανακατεύοντας πολύ καλά για να διαλυθεί αποτελεσματικά το αλάτι μέσα στο νερό. Κατόπιν μπαίνουν οι ελιές μέσα στη λεκάνη και πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθεί μία δεύτερη λεκάνη πάνω από τη πρώτη για πιέζει και πάλι τις ελιές. Οι ελιές αφήνονται για 24 ώρες στο αλατόνερο και μετά πρέπει να βγούνε και να ξεπλυθούν εξονυχιστικά. Αργότερα αφού αδειάσει η λεκάνη από το αλατόνερο θα πρέπει να ραντιστούν οι ελιές με ξύδι μέσα στη λεκάνη και να γίνει καλό ανακάτεμα για να πάει το ξύδι σε όλες τις ελιές. Μετά το ανακάτεμα η λεκάνη πρέπει να σκεπαστεί και να αφεθούν οι ελιές για 2-3 ώρες.
Τέλος θα πρέπει οι ελιές να αποθηκευτούν σε βαζάκια αφού προηγουμένως πρέπει να βγούνε από το ξύδι. Πρέπει να συμπιεστούν οι ελιές μέσα στο βαζάκι ώστε να χωρέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτές και με το ξύδι που είχαν προηγουμένως και το ξύδι ρίχνεται στο βαζάκι μέχρι να φτάσει περίπου ως το επάνω μέρος του βάζου αλλά να είναι ταυτόχρονα 1,5 περίπου εκατοστό κάτω από τη πιο πάνω ελιά μέσα στο βάζο. Μετά πρέπει να βιδωθεί το καπάκι στο βάζο πολύ καλά και να φυλαχτεί σε σκιερό και δροσερό μέρος, για παράδειγμα μέσα σε ένα ράφι της κουζίνας, και οι ελιές είναι έτοιμες για κατανάλωση!
Ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: