Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Αντίδραση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τους δήμους.

Μετά τις εξελίξεις γύρω από την προώθηση νέου νόμου, που ρυθμίζει θέματα των δήμων και της Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στη διαδικασία αυτή υπάρχουν τρία θέματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης:
1.Η απαίτηση για μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης κατά 500 εκ. ευρώ:
Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης δεν ευθύνεται για τη σημερινή οικονομική κρίση.....
 που μαστίζει την Πατρίδα μας. Και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει στις προσπάθειες για τη διάσωση της χώρας με δραματική μείωση των πόρων της, κατά 50% σε σχέση με το 2008! Ωστόσο, οποιαδήποτε νέα μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης θα σημάνει την απαξίωση, υποβάθμιση ή και κλείσιμο υπηρεσιών που προσφέρει η Αυτοδιοίκηση προς τους πολίτες και ιδιαίτερα προς τους ασθενέστερους.
Αυτό θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για τους Δήμους αλλά κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες, που βιώνουν με τραγικό τρόπο τις συνέπειες της κρίσης.
2. Η μείωση του πολιτικού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης:
Με τον «Καλλικράτη» έχουν μειωθεί ήδη κατά 75% και πλέον οι θέσεις του αιρετού προσωπικού, κάτι που αποδεικνύει ότι η Αυτοδιοίκηση συμμετέχει στις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό των δαπανών της Πολιτείας. Ωστόσο, οποιαδήποτε νέα μείωση στο πολιτικό προσωπικό, όπως αυτή της μείωσης του αριθμού των αντιδημάρχων, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου θα οδηγήσει στην απορύθμιση των δημοτικών υπηρεσιών και σε διόγκωση των δαπανών τους.
3.Eίναι απαράδεκτο, προσβλητικό και εκβιαστικό να δίνεται στα όργανα της Αυτοδιοίκησης μηδενικός χρόνος για να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου νόμου. Και είναι περισσότερο απαράδεκτο γιατί τα συλλογικά όργανα (ΚΕΔΕ) έχουν εδώ και μήνες καταλήξει και μάλιστα ομόφωνα σε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι περισσότερες από τις οποίες απορρίπτονται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ!

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου αύριο Τρίτη θα εξετάσουμε τις εξελίξεις αλλά και τους τρόπους αντίδρασής μας απέναντι στις προκλήσεις αυτές».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή οι αντιδήμαρχοι είναι τόσο σημαντικοί στον δήμο Πέλλας; Φαντάζομαι κι αλλού. Δεν μπορεί να κάνουν τη δουλειά οι διευθυντές. Αλλά ποιος θα κάνει το ρουσφέτι και θα αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη με το αζημίωτο βέβαια; Γι΄αυτό έχουμε τόσους αντιδημάρχους που πρέπει να πάρουν πίσω τα λεφτά που ξόδεψαν στις εκλογές. Αθάνατη Ελλάδα, με θαυμαστούς κατοίκους και βολεμένους πολιτικούς κάθε βαθμίδας...

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ 7 ΓΙΝΟΝΤΑΙ 5 ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΛΛΑΣ(4ΣΥΝ1).ΔΥΟ ΚΗΦΗΝΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ.