Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Μέλι… Μια τροφή πλούσια σε θρεπτική αλλά και θεραπευτική αξία

Όλο και περισσότεροι στην ελληνική ύπαιθρο ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με την παραγωγή μελιού. Τι μέλι που ως τροφή είναι γνωστό ότι έχει μεγάλη θρεπτική αξία, είναι και μια καλή παραγωγή που συμβάλλει στην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών που είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά ασχολούνται με αυτό. Πόσοι όμως γνωρίζουμε τις θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες του μελιού;
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού άρχισαν να διερευνώνται συστηματικά με επιστημονικό τρόπο, από και για τη θεραπεία των πληγών. Το μέλι έχει φυσικές ιδιότητες που το καθιστούν αποτελεσματικό κατά των βακτηριδίων όπως η μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το χαμηλό ποσοστό υγρασίας, το γλουκονικό οξύ που περιέχει το οποίο δημιουργεί όξινο περιβάλλον που δεν είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη βακτηριδίων και το υπεροξείδιο του υδρογόνου που έχει ισχυρές αντισηπτικές δράσεις.
Τα συστατικά στοιχεία του μελιού του δίνουν αδιαφιλονίκητες ιατρικές ιδιότητες. Εκτός από τις αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει από την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, τους πονόλαιμους και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχει. Βοηθά επίσης σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.
Τα παιδιά που τρέφονται με μέλι είναι πολύ πιο αναπτυγμένα από αυτά που τρέφονται με ζάχαρη.
Στην εποχή μας, λόγω της εμφάνισης ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά, το ενδιαφέρον για τα όπλα που μας προσφέρει η φύση για την καταπολέμηση των μολύνσεων όπως το μέλι, αναζωπυρώθηκε.
Πρόσφατα, γιατροί από Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν μια ανασκόπηση των ερευνών που δημοσιεύτηκαν κατά τα τελευταία 60 χρόνια σχετικά με τις χρήσεις του μελιού ως φαρμάκου.
τις αρχές του 20ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδείχθηκε για τις δράσεις του κατά των βακτηριδίων.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: