Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Γνωρίζετε την θρεπτική αξία των μανιταριών; Μια νόστιμο και υγιεινή επιλογή στο τραπέζι μας

Τα μανιτάρια μπαίνουν όλο και περισσότερο στο τραπέζι μας είτε ως συνθετικό σε σαλάτες και ορεκτικά είτε ως βασικό μενού. Αυτά που είναι ευρέως γνωστά για το άριστο gourmet είναι η ποικιλία Pleurotus Ostreatus. Είναι ιδιαίτερα εύγεστη τροφή που δεν προκαλεί δυσπεπτικές διαταραχές. Γενικά θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας ίδιας με αυτή του κρέατος χωρίς να εμπεριέχουν καθόλου λίπος χοληστερίνη και τριγλυκερίδια γι αυτό και συστήνεται σε όλους όσους κάνουν δίαιτα. Είναι επίσης πλούσια σε ιχνοστοιχεία βιταμίνες B και C μέταλλα σίδηρο χαλκό μαγνήσιο φώσφορο και ασβέστιο και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι βοηθούν....
 στη μείωση της αρτηριακής πίεσης της χοληστερίνης και δρούν κατά της αρτηριοσκλήρυνσης έχουν αντιμικροβιακές, αντιικές, και αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων κάποιων ειδών καρκίνου όπως του καρκίνου του προστάτη ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κ.α. Συνοψίζοντας τα μανιτάρια είναι νόστιμα υγιεινά έχουν λίγες θερμίδες (30 θερμίδες σε 100 γραμμάρια), συστήνονται σε κάθε δίαιτα δεν βλάπτουν τον οργανισμό αλλά κυρίως τον προστατεύουν, και απογειώνουν κάθε σας πιάτο. Τα καλλιεργημένα μανιτάρια που αναπτύσσονται σε προστατευμένο περιβάλλον είναι απαλλαγμένα από κάθε είδους ρίπους καθώς αναπτύσσονται σε άχυρο σίτου και δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα η λιπάσματα για την ανάπτυξή τους. Χρησιμοποιούνται σε κάθε φαγητό και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: