Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Εξαφάνισαν τα πλατάνια στο Αθλητικό Κέντρο Πλατανότοπος και δηλώνουν όλοι άαναρμόδιοι.

Παρέμβαση της Ομάδας Μαραθωνίου Γιαννιτσών
  Με αφορμή την προκλητική κοπή δέντρων κατά μήκος της κοίτης του χειμάρρου στον Πλατανότοπο, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Αστυνομίας, η Ομάδα Μαραθωνίου Γιαννιτσών εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας καλώντας τους υπευθύνους να δείξουν σεβασμό στο συγκεκριμένο χώρο άθλησης και αναψυχής, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των κομμένων δέντρων. Αναλυτικά η Ανακοίνωση – Διαμαρτυρία αναφέρει τα εξής:
Διαμαρτυρία.  Η Ομάδα Μαραθωνίου Γιαννιτσών από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2014, απέστειλε επιστολή-έγγραφο προς τον Δήμο Πέλλας με αριθ. 208 από 18-9-2014 επισήμανε την ανάγκη επισκευής της πίστας-διαδρομής του αθλητικού Κέντρου «Πλατανότοπος», .... όπου αθλούνται καθημερινά Δρομείς και Μαραθωνοδρόμοι, αλλά και πλήθος περιπατητών, βαδιστών απολαμβάνουν τον περίπατό τους στον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο, που το μοναδικό στολίδι του είναι τα πλατάνια. Συγκεκριμένα προβλέποντας την επερχόμενη καταστροφή ζήτησε την παρέμβαση του Δήμου ώστε όχι μόνο να σωθούν τα υπάρχοντα δέντρα που φάνταζαν ανυπεράσπιστα μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθεια μείωσης του κόστους διευθέτησης της κοίτης του ρέματος Τριναρλί, έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και να φυτευτούν νέα, προκειμένου το αθλητικό κέντρο να μη θυμίζει κρανίου τόπου ή τουλάχιστον να δικαιολογεί το όνομα του και να μην είναι Πλατανότοπος μόνον κατ' ευφημισμόν. Τα πλατάνια αυτά παρόλο που δέχθηκαν ήδη από το καλοκαίρι ισχυρά πλήγματα από την αποχωμάτωση των ριζών τους και κινδύνευαν να ξεραθούν ο Δήμος Πέλλας δεν συμμερίσθηκε την αγωνία μας και μέχρι σήμερα δεν απάντησε στην επιστολή μας αλλά και ούτε μέτρα έλαβε για την σωτηρία των δέντρων. Το πρωί της 6-11-2014 άρχισε η εκρίζωση των δέντρων χωρίς να υπάρχει κάποιος να ενημερώσει μέχρι που θα έφτανε η καταστροφή ή αν υπήρχε σχέδιο αποκατάστασης του τοπίου. Τα δέντρα που είχαν εκριζωθεί έφεραν σημάδι με σπρέι χρώματος μπλε και όταν εξετάσθηκαν και τα υπόλοιπα δέντρα διαπιστώθηκε ότι άλλα (21) είκοσι ένα δέντρα έφεραν το ίδιο σημάδι. Από επαφές που πραγματοποιήθηκαν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και προκειμένου να σταματήσει αμέσως η κοπή-ξύλευση, αυτές “δήλωσαν” αναρμοδιότητα-άγνοια (Περιφέρεια-Δήμος- Δασαρχείο- Δασονομείο) μέχρι που τελικά παρενέβη η Ελληνική Αστυνομία και διέκοψε τις εργασίες. Η ΟΜΓ αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη κατασκευής των έργων και είναι υπέρ της αναβάθμισης του Πλατανότοπου, αλλά και η «ελαφρά τη καρδία» και πιθανόν χωρίς την έγκριση- ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών, εκρίζωση των ενενήντα (90) περίπου πλατανιών που βρίσκονται κατά μήκος της κοίτης, την βρίσκει διαμετρικά αντίθετη, όπως και κάθε λογικά σκεπτόμενο άτομο. Η ΟΜΓ πιστεύει ακράδαντα ότι με ένα τοιχίο αντιστήριξης ελάχιστου κόστους θα μπορούσαν να σωθούν πολλά από τα δέντρα τα οποία έχουν ηλικία 10-15 ετών ή και περισσότερο και περιμένοντας απάντηση, διερωτάται: Ποιος έκανε την μελέτη και πρότεινε την καταστροφή τόσων δέντρων; Ποιος έδωσε την άδεια κοπής; Ποιός ενέκρινε την μελέτη; Πότε θα αναπληρωθούν αυτά και με ποιό τρόπο; Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι Δημότες;

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Μήπως να αναφερθεί στις γύρω ενορίες ως... θαύμα?...
Στις ευθύνες το παρόν δίνει ο κανένας.
Στα εγκαίνια πάσης φύσεως το παρόν δίνουν όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Έργο της περιφέρειας, επίβλεψη μηχανικών της περιφέρειας, εργολάβος της περιφερειας άρα φταίει ο Δήμος που δεν επιβλέπει την περιφέρεια. Ο εργολάβος έδωσε πολύ μεγάλη έκπτωση 4% για αυτό δεν μπορεί να αυξήσουμε το κόστος του με προστασία των δεντρων.