Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαχείριση των ταμεικών διαθεσίμων των δήμων

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανακινηθείσα με πρόσφατο «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΓΓΔΠ) «υποχρέωση» των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια και τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας (repos).
Μεταξύ των φορέων .....
της Γενικής Κυβέρνησης συγκαταλέγονται και οι Δήμοι, στα πενιχρά ταμειακά διαθέσιμα των οποίων στοχεύει το ως άνω έγγραφο της ΓΓΔΠ, επικαλούμενο την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Απριλίου 2015!

Το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ επισημαίνει πως ούτε το 2015, ούτε πολύ περισσότερο σήμερα (δυόμιση χρόνια μετά την αιφνίδια εμφάνιση της ΠΝΠ) έχει εξηγηθεί ποια ήταν αυτή η «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» (άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος), η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να διατηρείται και να διαιωνίζεται αναμένοντας να θεραπευτεί με την απομύζηση των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακόμη κι αν υποτεθεί πως οι συνθήκες της άνοιξης του 2015 που οδήγησαν στα γνωστά επώδυνα αποτελέσματα συνιστούσαν μιαν «έκτακτη ανάγκη», αυτή η ίδια «ανάγκη» δεν μπορεί να παραμένει μέχρι σήμερα, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης διαπιστώνει την βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, προδιαγράφει την ευοίωνη έκβαση της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης και αναγγέλλει την αναμενόμενη για το 2018 έξοδο από την ομίχλη των Μνημονίων.  Συνεπώς, η δικαιολογητική βάση της «εφόρμησης» κατά των διαθεσίμων της Αυτοδιοίκησης είναι, αν μη τι άλλο, προσχηματική.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ θεωρεί πως η ανακίνηση της ως άνω ΠΝΠ αποτελεί επανάληψη του θεσμικού ατοπήματος του 2015, συνιστά περιφρόνηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης και ιστορικά θεμελιωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρεί ένα ακόμη ακρωτηριασμό των Δήμων και ουσιαστικά αποβλέπει στον ευτελισμό, την απαξίωση και την ταπείνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ καλεί τους Δήμους-Μέλη της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να μην προβούν στην παραγγελλόμενη μεταφορά των όποιων διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ζητεί την άμεση κατάργηση της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Απριλίου 2015 και των σε «εκτέλεση» αυτής εκδοθεισών εγκυκλίων της Δημόσιας Διοίκησης.

Ζητεί από τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να πραγματοποιηθεί άμεσα μια συνάντησή τους με Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ, και καλεί την ΚΕΔΕ να ζητήσει και αυτή παρόμοια συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: