Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Ανακοίνωση για την αυριανή (15 Ιούλη) Πανελλαδική Απεργία στο Εμπόριο

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας μας αφορά όλους! 
  Αφορά πρώτα και κύρια τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους, κυρίως γυναίκες και νεολαία, που πρωί και βράδυ βρίσκονται στο πόδι σε όλα τα πόστα, με μισθούς των 300-400 ευρώ, με απλήρωτη εργασία, χωρίς ρεπό, με τις μηχανές της εντατικοποίησης στο φουλ. Αφορά χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που οι αρνητικές επιπτώσεις της απελευθέρωσης της Κυριακής αργίας, επιδρούν αντίστοιχα στη ζωή τους.
Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους καθώς το χτύπημα του πενθήμερου και της σταθερής εργασίας, δεν έχει τελειωμό. Η Κυριακή αργία για χιλιάδες εργαζόμενους αποτελεί μέρα ξεκούρασης, είναι αφιερωμένη ....
στην οικογένεια, στα παιδιά. Το ξήλωμα της όλα αυτά τα χρόνια και από κλάδο σε κλάδο, δε θα σταματήσει στο λιανικό εμπόριο. Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε άλλωστε πως τα αντεργατικά μέτρα που πήραν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις ως σήμερα, δεν έκαναν διακρίσεις. Ακούμπησαν όλους τους κλάδους, άλλους νωρίτερα άλλους αργότερα, στους μισθούς, στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις.
Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην πλειοψηφία της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας - ΟΙΥΕ (ΜΕΤΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ).  Έχουν περάσει δύο μήνες από τη μέρα που κήρυξαν απεργία διαρκείας για τις Κυριακές και δεν έχουν κουνήσει το δαχτυλάκι τους για να οργανωθεί η πάλη στον κλάδο. Με τη στάση και τις αποφάσεις τους, λερώνουν την απεργία και τις μορφές πάλης, συμβάλουν στην απαξίωση τους.
Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων που έχουν αποδείξει ποια μεριά επιλέγουν. Όπως πριν έτσι και τώρα, είναι άφαντοι από τους χώρους δουλειάς, εξαφανισμένοι από οποιαδήποτε απεργιακή-αγωνιστική πρωτοβουλία. Δεν τους ενδιαφέρει η συμμετοχή στην απεργία, τα προβλήματα των εργαζόμενων. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς η γραμμή που έχουν και προσπαθούν να τραβήξουν τους εργαζόμενους, καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, από τους μεταξύ ανταγωνισμούς τους, από το πρόσημο και το χρώμα τον εκάστοτε κυβερνήσεων. Στο βαθμό που μας αναλογεί και μπορούμε, δε θα επιτρέψουμε τον εκφυλισμό των μορφών πάλης, δε θα χαρίσουμε την απεργία και τις διεκδικήσεις μας.

  Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς. Με επιτροπές αγώνα, με σωματειακές επιτροπές, με αγωνιστικούς πυρήνες σε εμπορικές αλυσίδες και supermarket, μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα. Να μην αισθάνεται κανένας μόνος του. Να διεκδικήσουμε:
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€.

Επιτροπή Αγώνα στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Γιαννιτσών
Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών (μέλος της ΟΓΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: