Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018

Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στα Γιαννιτσα

Πραγματοποιήθηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018 (6.00 μ.μ.), στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών.
Η εκδήλωση άρχισε με επίκαιρη ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ,ο οποίος επισήμανε τις θεολογικές προϋποθέσεις της ενανθρωπίσεως του Θεού Λόγου και τις ευεργετικές συνέπειές τις για όλη την ανθρωπότητα. Μέσω της ενανθρωπίσεως ο Υιός του Θεού πήρε όλα όσα ....
είχε ο άνθρωπος και τα θεράπευσε. Τόνισε ακόμη ότι «ο Χριστός είναι ένα παράθυρο που δείχνει τον Θεό» παραπέμποντας στον λόγο του ευαγγελιστή Ιωάννη: «Θεὸν οὐδεὶς ἑώρακε πώποτε· ὁ μονογενὴς υἱὸς ὁ ὢν εἰς τὸν κόλπον τοῦ πατρός, ἐκεῖνος ἐξηγήσατο». (Ἰω. 1, 18)

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Αριστοτέλη Βογιατζόγλου, Διευθυντή της Σχολής, απέδωσε με εξαίρετο τρόπο επιλεγμένους ύμνους παλαιών και νεωτέρων διδασκάλων, συνδεδεμένους με την εορτή των Χριστουγέννων. Τους ύμνους παρουσίασε και σχολίασε θεολογικά και μουσικολογικά ο Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Χαραλαμπίδης (δρ.Θ.), μέλος της διοικούσης Εφορευτικής Επιτροπής και καθηγητής της Σχολής.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, οποίος εξήρε την απόδοση του Χορού για ορισμένα εξόχως απαιτητικά μέλη που παρουσιάστηκαν και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, πολυάριθμοι κληρικοί,  εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: