Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Λύκειο των Ελληνίδων: «Πλέκοντας το Γαϊτανάκι»

Το «Γαϊτανάκι» και το «Αλογάκι», η ζωηρή παράδοση της ελληνικής Αποκριάς, θα ζωντανέψουν σήμερα  Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, στις 7.00 το απόγευμα, στους δρόμους της πόλης των Γιαννιτσών από τους χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων Γιαννιτσών.  Το Λύκειον των Ελληνίδων Γιαννιτσών, πιστό στη διαφύλαξη και διατήρηση των παραδόσεων, καθώς και στην μεταλαμπάδευση των ελληνικών χορών, εθίμων και εθνικών φορεσιών και με την σοβαρότητα που το διακρίνει 100 και πλέον έτη, αναβιώνει το έθιμο αυτό, με χορευτές και ζωντανή παραδοσιακή μουσική στην κεντρική αγορά των Γιαννιτσών με προορισμό την ...
Πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος) όπου και θα «Πλέξουν το Γαϊτανάκι».
Η Αποκριά, το Γαϊτάνι και τα γαϊτάνια, οι κορδέλες του, ο χορός των ζευγαριών που δένει ταιριαστά με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς, τα παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα που σατιρίζουν τα φιλιά της αγάπης, μας καλούν να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε. Χρώματα, κέφι, και χιούμορ… πλέκονται μαζί με τις κορδέλες σε έναν χορό αγάπης και συμφιλίωσης με ιδιαίτερους συμβολισμούς.
Το «Γαϊτανάκι» πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: