Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Εκλογική διακήρυξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Κεντρική Μακεδονία

Ψωμί - Παιδεία - Γη και Ελευθερία, στην πολιτική που ρημάζει τις ζωές μας κάνουμε Ανταρσία 
Κάλεσμα αγώνα, αντίστασης, ρήξης και ανατροπής
-Ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ -Ενάντια σε Κλεισθένη, Καλλικράτη και Μνημόνια -Ενάντια σε εθνικισμό, ιμπεριαλισμό, φασισμό, πόλεμο.
 Πολιτική Μυθολογία και Πραγματικότητα 
Η ζωή είναι πολύ σκληρή στην Κ. Μακεδονία για τον κόσμο της δουλειάς, της αγροτιάς και τη νεολαία, παρά το παραμύθι της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια που πουλάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ελαστική και απλήρωτη εργασία,....
συντάξεις πείνας, ανεργία, φτώχεια, αναδουλειά και χαμένοι κόποι στο χωράφι. Μετανάστευση για τη νεολαία. Η ζωή δε βγαίνει με το «κοινωνικό μέρισμα» και τα ψίχουλα που εξανεμίζονται από τις τιμές-φωτιά στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, το πετρέλαιο, τα τιμολόγια ΔΕΚΟ και τα νοίκια. Παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες είναι σε διάλυση και μόνιμη υποχρηματοδότηση, λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των εργαζόμενων. Την ίδια ώρα οι βασικοί επιχειρηματικοί κλάδοι ανεβάζουν τα κέρδη με καύσιμη ύλη τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Και πώς να μην είναι έτσι όταν η «κανονικότητα» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι τα Τρία Μνημόνια που παραμένουν ακλόνητα και οι πάνω από 700 εφαρμοστικοί νόμοι που συνεχίζουν να ισχύουν! Συνεχίζουν να καταληστεύουν το λαό μέσω της φορολογίας, ενώ ξεπουλάν το δημόσιο πλούτο μέσω του υπερταμείου. Εργαλείο της υποταγής στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου και των τραπεζών είναι η πληρωμή του χρέους μέχρι το 2060 και βλέπουμε, με την εποπτεία της ΕΕ, της Τρόικας και των «θεσμών» να την επιβάλλει την αυστηρή εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
Φυσικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος σε βάρος του κόσμου της εργασίας είναι τα κόμματα που ψήφισαν τα τρία μνημόνια και συνεχίζουν να τα στηρίζουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ που την στήριξαν, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι δορυφόροι τους ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, Πράσινοι/Οικολόγοι, Ένωση Κεντρώων.
Ηθικοί αυτουργοί και εμπνευστές των «προγραμμάτων» είναι η ξένη και ντόπια ολιγαρχία που έχει την πραγματική εξουσία (βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες). Καθοδηγητές και εγγυητές οι εκπρόσωποι του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η ΕΕ και η Ευρωζώνη.
Ανομολόγητος αλλά ξεκάθαρος στόχος το κόστος της κρίσης να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Να σωθούν οι τράπεζες και να εξασφαλίσουν υπερκέρδη οι καπιταλιστές. Για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.
ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
Οι τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις με τα βαρύγδουπα ονόματα: Καποδίστριας- Καλλικράτης- Κλεισθένης, καταργήσανε τη δυνατότητα ελέγχου από τις τοπικές κοινωνίες άρα και την ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα με επιχείρημα τη διαφθορά, τις μίζες, την κακοδιαχείριση που αποτελούσε ούτως ή άλλως σύνηθες σπορ των μονοκομματικών, μη ελεγχόμενων, δημοτικών, νομαρχιακών, περιφερειακών εξουσιών, μετέτρεψαν την αυτοδιοίκηση σε μηχανισμούς πλήρως εξαρτώμενους από το Κεντρικό Κράτος. Έτσι καταργήθηκε η «τοπική αυτοδιοίκηση» στην πράξη. Στην ουσία δεν είναι πια ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση! Το τοπικό κράτος δεν είναι ταξικά ουδέτερο, είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και του κεφαλαίου. Τέλος η υποχρηματοδότηση  από τους κρατικούς πόρους μετέτρεψαν περιφέρειες και δήμους σε παρία που ζητιανεύει πόρους από Ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ κλπ). Και το χειρότερο είναι ότι στρέφονται σε υπερφορολόγηση των πολιτών μέσω διαφόρων δημοτικών φόρων, ενώ εκχωρούν πολλές δραστηριότητες στους κερδοσκόπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Απέναντι σε αυτό το καθεστώς είναι ανάγκη η δημιουργία αγωνιστικών μετώπων και ταξικών συγκρούσεων, ένα βήμα συσπείρωσης των αγωνιστικών δυνάμεων της Περιοχής.
Αυτή την πολιτική του «τοπικού κράτους» στηρίζουν όλα τα κόμματα του φιλοΕΕ τόξου. Αυτή την πολιτική θα υλοποιήσουν και τα στελέχη αυτών των κομμάτων που θα διεκδικήσουν με διάφορους συνδυασμούς την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή την πολιτική εφάρμοσαν μέχρι τώρα.
Ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας πρωταγωνίστησε για λογαριασμό της ΝΔ στην υλοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης, με τις πλάτες των παρατάξεων Ιωαννίδη (επίσης ΝΔ), Παυλίδου (σήμερα ΝΔ, πρώην Ποτάμι, αρχικά ΠΑΣΟΚ). Σε γραμμή συναίνεσης με προφίλ καλού διαχειριστή των επιλογών του κεφαλαίου η Χρυσή Αυγή είχε στην πράξη ρόλο συμπολίτευσης, με αντάλλαγμα την αντιμετώπισή της σαν «σοβαρό κόμμα» και όχι σαν μια συμμορία που η ηγεσία της δικάζεται για φόνους, τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα.  Εξάρτημα της κυβέρνησης και της συναίνεσης με τον Τζιτζικώστα ήταν οι παρατάξεις του Μπόλαρη (αρχικά ΔΗΜΑΡ) και των Πράσινων/Οικολόγων.
Η παράταξη της Χαραλαμπίδου ήταν για 4 χρόνια η κοινή στέγη της ΛΑΕ με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ΚΟΕ των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, δίνοντας άλλοθι και εξωραΐζοντας τους εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής. Η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ αφού κρατήθηκε μακριά από κάθε σημαντικό αγώνα στην Κ. Μακεδονία από τις Σκουριές μέχρι τις Ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο, εγκλωβίζει το εργατικό κίνημα στην υποστήριξη των κοινοβουλευτικών προτάσεων που κάνει, ενώ υποκλίθηκε στο εθνικιστικό ρεύμα αναπαράγοντας τα περί «αλυτρωτισμού των Σκοπίων» που ακυρώνουν τη δυνατότητα το όχι στη συμφωνία των Πρεσπών να ακουστεί από εργατική, διεθνιστική σκοπιά.
Η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία στάθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο σαν λαϊκή εργατική αντιπολίτευση, μια φωνή στρατευμένη στους κοινωνικούς αγώνες και στο αίτημα για δημοκρατία, ανατροπή των μνημονίων, μια άλλη κοινωνία με τον πλούτο και την εξουσίας στα χέρια των εργαζόμενων.
ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ - ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΕΜΟΣ
Σε συνθήκες ήττας, απογοήτευσης και φτώχειας βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο φασισμός. Επιπρόσθετα οι διεθνείς εξελίξεις ευνοούν την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να αντιμετωπίσει την κρίση οδήγησε τις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε αλλαγή κατεύθυνσης. Η νίκη του Τραμπ και των ιδεών του, σκοτεινά πρόσωπα σαν τους Μπολσονάρο, Λεπέν, Σαλβίνι, Όρμπαν, τα ακροδεξιά κόμματα που ενισχύονται στην Ευρώπη και συμμετέχουν σε κυβερνήσεις σηματοδοτούν τον υπαρκτό κίνδυνο για τους λαούς. Εθνικισμός- Φασισμός – Πόλεμος, ένα τρίπτυχο που γεννιέται από το σύστημα της «ελεύθερης αγοράς» και απειλεί και τις ελάχιστες δημοκρατικές ελευθερίες του αστικού κοινοβουλευτισμού.
Έκφραση αυτής της πολιτικής είναι στη χώρα μας η Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές κινήσεις που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και αξιοποιούν τον δήθεν αντισυστημικό τους ρόλο, έναν κίβδηλο ψευτοπατριωτισμό και το ρατσισμό ενάντια σε πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και σε γειτονικούς λαούς.
Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί αντιδραστική εξέλιξη σε βάρος και των δύο γειτονικών λαών. Επιβλήθηκε από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ και εξυπηρετεί τα δικά τους οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Εκφράζει παράλληλα τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, καθώς δεσπόζουσας σημασίας προβλέπεται η «συνεργασία» με την ελληνική πλευρά στα θέματα άμυνας, αστυνομίας και πολιτικής προστασίας, με επίκεντρο την εκπαίδευση προσωπικού και τις κοινές ασκήσεις. Σταθεροποιείται έτσι η θέση του ελληνικού κεφαλαίου με τις 335 σημαντικές εταιρίες ελληνικών συμφερόντων στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας σε τραπεζικό σύστημα, ενέργεια, κατασκευές, λιανεμπόριο, τρόφιμα. Τσίπρας και Ζάεφ αφού τα κόμματα τους πρωταγωνίστησαν στο εθνικιστικό ντελίριο του 1992 τώρα φορούν την δήθεν αντιεθνικιστική προβιά τους. Επί της ουσίας ανοίγουν τον δρόμο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στα ευρωνατοϊκά συμφέροντα. Αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής, με την εμπλοκή σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με Ρωσία - Κίνα - ΕΕ αλλά και σε επεμβάσεις στην Μ. Ανατολή και την Τουρκία. Ταυτόχρονα, είναι σαφές πως η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει, αλλά αντίθετα εντείνει τον εθνικισμό και των δύο λαών.
Με βάση τα παραπάνω είναι καθήκον μας να εντείνουμε την πάλη μας ενάντια σε κάθε είδους εθνικισμού που ιστορικά χρησιμοποιείται για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Είναι καθήκον μας να εντείνουμε την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στην ιμπεριαλιστική επαναχάραξη των συνόρων, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, υπέρ του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των εθνοτήτων, των λαών και των μειονοτήτων της  ιστορικά πολυεθνικής περιοχής της Μακεδονίας, του δικαιώματος του κάθε λαού στον αυτοπροσδιορισμό.
Η προοπτική της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή δεν προωθείται με εκβιασμούς  από τα πάνω, από τους ιμπεριαλιστές και τις άρχουσες τάξεις, όπως και την ελληνική. Χτίζεται στους κοινούς αγώνες ενάντια σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και καπιταλιστές. Σε αυτή την διεθνιστική, ταξική  και αντιιμπεριαλιστική προοπτική μπορούν πράγματι να ενωθούν οι λαοί.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Το εργατικό και λαϊκό κίνημα έδωσε μάχες σε όλη την προηγούμενη περίοδο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Μόνο η δύναμη των κοινωνικών αγώνων και η αλληλεγγύη δημιούργησαν εμπόδια και καθυστερήσεις στην μνημονιακή και αντιλαϊκή πολιτική, στάθηκαν αντίπαλο δέος στον εθνικισμό, τον πόλεμο και το ρατσισμό. Από τις μάχες ενάντια στις απολύσεις, τη μαύρη και απλήρωτη εργασία, τις Σκουριές, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ειδομένη και αλλού, ήταν η λαϊκή κινητοποίηση που στάθηκε εμπόδιο στη βαρβαρότητα. Ενάντια στην ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καπελώσει και να εκφυλίσει το μαζικό κίνημα σε κλακαδόρους της πολιτικής του. Την ίδια ώρα η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και οι πρακτικές εργοδοτικού συνδικαλισμού λειτουργούν σαν εμπόδιο. Όμως οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας δεν μπορούν να περιμένουν, γι αυτό οι εργαζόμενοι και οι λαϊκοί άνθρωποι στηρίζουν κάθε αγωνιστική προσπάθεια που σπάει στην πράξη το μύθο ότι «τίποτα δεν αλλάζει».
Δε θα γίνει ήττα του λαού η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο νεοφιλελευθερισμό με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου σε αγαστή συνεργασία με όλο το μπλοκ των αστικών δυνάμεων. Απέναντι σ αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, η απάντηση δεν μπορεί να είναι μια μάσκα κοινωνικού προσωπείου. Η ιστορική εμπειρία του ανθρώπινου πολιτισμού μας πιστοποιεί ότι «οι Μεσαίωνες» υπερκεράστηκαν με την αποφασιστική πάλη των λαών και με την ενίσχυση των προοδευτικών ιδεών. Αυτό είναι το άμεσο καθήκον μας.
Με την ιστορική αισιοδοξία προτείνουμε τη μετωπική συνάντηση των μαχόμενων δυνάμεων της ανατρεπτικής Αριστεράς. Ένα εργατικό - λαϊκό κίνημα, αντίπαλο δέος στο Μαύρο Μέτωπο Κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - Κεφαλαίου - Φασισμού. 
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να εκφραστεί η αντίθεση των λαϊκών στρωμάτων τόσο στο κίνημα όσο και στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Επιδίωξή μας είναι να συγκροτηθεί ένα μέτωπο γύρω από τα ψηφοδέλτιά μας σε όλη την Κ. Μακεδονία, έξω από το αστικό δίπολο. Μία μετωπική πολιτική συνεργασία όλων των μαχόμενων, αγωνιστικών, ταξικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιδιαχειριστικών, αντικαπιταλιστικών δυνάμεων που θα συγκρούεται με την καρδιά της πολιτικής τους σε όλη τη περιοχή.
Η πολιτική της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους  μπορούν να ανατραπούν από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο, πολιτικά επικίνδυνο, εργατικό και λαϊκό κίνημα και μια μαχητική αντιπολίτευση που θα διαμορφώνει ταυτόχρονα τους όρους επιβολής της λαϊκής θέλησης μέσω των δικών της οργάνων επιβολής των αναγκών και δικαιωμάτων μας. Τέτοια όργανα και μια τέτοια δημοκρατική-λαϊκή αυτοδιοίκηση με συνεχή εργατικό έλεγχο αποτελεί το στόχο για τον οποίο θα δώσουμε τις δυνάμεις μας. Δε θα βάλουμε πλάτη για μια πιο «προοδευτική» διαχείριση ή συνδιαχείριση του υπάρχοντος μηχανισμού (ο οποίος δεν ανατρέπεται από τα μέσα), ουσιαστικά μια αστική διαχείριση οποία προοπτικά σε μετατρέπει σε μηχανισμό ενσωμάτωσης του κινήματος αλλά και σε στυγνό εκμεταλλευτή (τα παραδείγματα είναι αμέτρητα).
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μπει φραγμός στην επίθεση, να διεκδικηθούν ξανά η κάλυψη των αναγκών και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση  κλιμακώνουμε τους αγώνες μας και δεν τους χαρίζουμε ούτε μία ψήφο καταδίκης του ολέθριου έργου τους.
Με τους αγώνες και με την ψήφο μας το Μάιο πρέπει  να πάρουμε θέση:
1) Για μια τοπική αυτοδιοίκηση που ανήκει στο λαό της περιοχής, υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και διασφαλίζει τα δικαιώματά μας. Πρώτη αδήριτη ανάγκη αποτελεί η ρήξη με τον "Κλεισθένη Ι", η κατάργησή του μαζί με τον Καλλικράτη, η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής των κυβερνήσεων στα ζητήματα οργάνωσης του τοπικού κράτους.
2) Για γενναία επιχορήγηση της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό η οποία μπορεί να υπάρξει μόνο με εθνικοποιημένους - κρατικοποιημένους τους κλάδους παραγωγής στρατηγικής σημασίας (ενέργεια, ορυκτός πλούτος, διατροφής, μεταφορές , τηλεπικοινωνίες, τράπεζες κτλ). Δεν μπορεί να υπάρξει επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο δεν πραγματοποιείται μονομερής διαγραφή του χρέους και επιστροφή των κλεμμένων.
3) Για να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό. Είναι καθήκον μας να παλέψουμε για εδραίωση της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών της περιοχής μας κόντρα στα πολεμοχαρή συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Κόντρα και ενάντια στις ορέξεις του κεφαλαίου και του  ΝΑΤΟ για επαναχάραξη των συνόρων. Κόντρα και ενάντια στους φασίστες της Χρυσής αυγής και συνολικότερα στην φασιστική λογική που μας ταΐζει το κεφάλαιο και που άρχισε να δηλητηριάζει και τα παιδιά μας στα σχολεία. Να κλείσουν όλες οι νατοϊκές βάσεις. Να παλέψουμε για την έξοδο από το ΝΑΤΟ. Να δημιουργήσουμε μέτωπο υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών ελευθεριών ενάντια στο φασισμό αλλά και στην αυταρχικοποίηση του κράτους. Καταδίκη των φασιστών - δολοφόνων της Χρυσής Αυγής.
4) Για τη ρήξη με την πολιτική που μετατρέπει τις περιφέρειες σε μακρύ χέρι της ΕΕ. Μία ρήξη που αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και του ευρωμνημονίου διαρκείας μέχρι το 2060.
5) Για την δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Συνεταιρισμοί ενταγμένοι σε μια σχεδιοποιημένη οικονομία, με σκοπό τη διατροφική επάρκεια και την αξιοποίηση του συνόλου των παραγωγικών πόρων & μέσων.
Διεκδικούμε άμεσα: Μείωση του κόστους παραγωγής (Πετρέλαιο – Λιπάσματα κ.α.) , αμφισβήτηση της ΚΑΠ με προστασία της παραγωγής από αθρόες εισαγωγές, εγγυημένες τιμές από το κράτος, προστασία των αγροτών από μεσάζοντες και κακοπληρωτές εμπόρους, άρση του εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα με τη Ρωσία – πρακτική που οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών.
6) Για την προστασία του  περιβάλλοντος και μια μαχητική κοινωνική αντίσταση ενάντια στις επιλογές που φέρνουν την κλιματική αλλαγή. Σε σύγκρουση την κερδοσκοπία των πολυεθνικών και την πολιτική του κεφαλαίου για συμπίεση του κόστους, που την βιώνουμε στις συνθήκες εργασίας και στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Σύγκρουση με την ιμπεριαλιστική πολιτική που την επιβάλλει, την κυβερνητική πολιτική που στρατεύεται σε αυτή. Ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση που μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη (ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ κλπ) και τα αστικά κέντρα σε χαβούζες. Ενάντια στην ληστεία του περιβάλλοντος με το πρόσχημα τις ανανεώσιμες πηγές που συντελείται στην περιοχή μας με ιδιαίτερη ένταση. Με επίκεντρο τα συμφέροντα λαού και των εργατών, τις γειτονιές και τα χωριά που ζούμε, για μια αξιοβίωτη ζωή και την προστασία του περιβάλλοντος, με ανυποχώρητη σύγκρουση με Ελντοράντο, ΤΑΠ, κερδοσκοπικά σχέδια για ανεμογεννήτριες.
7) Ενάντια στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, των οδικών δικτύων, του λιμανιού και του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, των δημόσιων υποδομών και του φυσικού πλούτου. Άμεση κρατικοποίηση με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο της ΕΛΒΟ, της ΕΒΖ, της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ και της διαχείρισης του νερού, του ΟΣΕ, του ΟΑΣΘ και των αστικών συγκοινωνιών. Είναι φτιαγμένες με το υστέρημα και την εργασία του λαού και μπορούν εξυπηρετήσουν ζωτικές ανάγκες αν απελευθερωθούν από τα δεσμά της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου.
8) Προστασία της λαϊκής κατοικίας και μικρής περιουσίας, των όρων ζωής των εργατικών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Με διαγραφή χρεών των ανέργων και των φτωχών καθώς και κάθε επιβάρυνσης, την καθιέρωση του ακατάσχετου της λαϊκής κατοικίας και την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παράλληλα με τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση, την απελευθέρωση από τα μνημονιακά δεσμά και την επιτροπεία, την αποδέσμευση από την ΕΕ για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις των αγωνιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς.
9) Για ένα Πολιτισμό και μια Παιδεία που δεν θα αφορά μόνο "τα ανώτερα στρώματα" μορφωτικά και οικονομικά, αλλά θα είναι κτήμα όλης της κοινωνίας. Διεκδίκηση της  αναγνώρισης του πολιτισμού ως υπόθεσης του συνόλου του λαού και όχι ως μια εμπορευματοποιημένη διαδικασία. Για την ανάδειξη και προβολή του λαϊκού πολιτισμού αλλά και της ξεχασμένης και «θαμμένης» πολιτιστικής δημιουργίας του
λαϊκού και εργατικού κινήματος.
10) Για πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Καμιά ιδιωτικοποίηση. Όχι στον θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που παραδίδει τις κοινωφελείς λειτουργίες στους ιδιώτες (Voucher στα Νηπιαγωγεία, με διαδικασία γενίκευσης σε όλη την εκπαίδευση).
11) Για Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική περίθαλψη και παιδεία για όλους. Να ενισχυθούν  τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας  σε όλη την Κ. Μακεδονία. Να ανεγερθούν νέες μονάδες υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Δημόσια δωρεάν παιδεία με ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, με όλη τη γνώση για όλα τα παιδιά, που να εξυπηρετεί της ανάγκες της κοινωνίας, με ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις.
12) Για Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κανείς ανασφάλιστος. Επίδομα ανεργίας και δωρεάν ασφάλιση για όλους τους άνεργους. Μείωση των ωρών εργασίας και των χρόνων συνταξιοδότησης. Ποτέ δουλειά την Κυριακή. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στην ελαστική εργασία, μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα σε δήμους και περιφέρειες, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να πληρώσουν τη κρίση οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές. Διαγραφή των χρεών των λαϊκών οικογενειών και των ανέργων. Να καταργηθούν τα διόδια.  Ρύθμιση των χρεών των αυτοαπασχολούμενων. Ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών στο δικαίωμα στην εργασία και ίση αμοιβή για ίση εργασία. Προστασία της μητρότητας
13) Για ίσα δικαιώματα σε όλους ανεξάρτητα φύλου, θρησκείας, εθνικότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια. Παροχή ασύλου στους πρόσφυγες και το δικαίωμα να ζήσουν σε όποια χώρα αποφασίσουν οι ίδιοι. Να σταματήσουν οι απελάσεις, επαναπροωθήσεις, εγκλεισμοί των προσφύγων και να ενσωματωθούν τα προσφυγόπουλα που υπάρχουν σε ξενοδοχεία της περιοχής στο σύστημα εκπαίδευσης μας και στην κοινωνία. Για αξιοπρεπή στέγαση μέσα στις πόλεις, σίτιση, περίθαλψη, μόρφωση, δουλειά για όλους. Όλα τα προσφυγόπουλα καλοδεχούμενα να ενταχθούν ισότιμα στα σχολεία, με τάξεις υποδοχής και μετακίνηση από τα καμπ και τα ξενοδοχεία στις πόλεις.
Το πρόγραμμα αυτό είναι κοινωνικά αναγκαίο στη βάση του, αντικαπιταλιστικό και σοσιαλιστικό στο χαρακτήρα των λύσεων που προτείνει, ανατρεπτικό και επαναστατικό στις πολιτικές προϋποθέσεις για την υλοποίησή του με πλήρη και σταθερό τρόπο.
Δεν απευθύνεται στην εξουσία για να παζαρέψει λύσεις ούτε είναι η συνταγή για να μας μετατρέψει σε φιλολαϊκούς διαχειριστές του σημερινού συστήματος. Είναι πρόταση αγώνα, σύγκρουσης, κατακτήσεων και ανατροπής. Η δύναμη που μπορεί να το υλοποίηση είναι ο μαχόμενος και οργανωμένος λαός. Είμαστε μακριά από την ουτοπία ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε μπορεί να χωρέσει μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας. Επειδή πιστεύουμε στην αλήθεια του συνθήματος «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς αφεντικά», προτείνουμε αυτό το πρόγραμμα για να ενισχύσουμε την πάλη των εργαζομένων και του λαού. Για να βγουν πιο δυνατές οι δυνάμεις της κοινωνίας που δε φαντάζονται το αύριο σαν μια εκδοχή του σήμερα και συμβάλλουν στην πάλη για την ανατροπή και την κοινωνική απελευθέρωση.
Αυτή είναι η πρότασή μας για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές. 
Η συγκρότησή γίνεται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και τον τελικό αποφασιστικό ρόλο στη συνέλευση του σχήματος. Η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία λειτουργεί στη βάση της αιρετότητας και της ανακλητότητας των εκπροσώπων του, με λειτουργία κυκλικής εκπροσώπησης ανά 15 μήνες στο περιφερειακό συμβούλιο.
Στις διαδικασίες του σχήματος έχουν θέση όλοι οι αγωνιστές και αγωνίστριες του εργατικού –Λαϊκού κινήματος, πρωτοπόροι έντιμοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, διανοούμενοι, αγρότες - αγρότισσες, νεολαίοι που αμφισβητούν την καταθλιπτική «κανονικότητα» και παλεύουν για την ανατροπή της. Έχουν θέση όλες οι αντιιμπεριαλιστικές, αντικαπιταλιστικές, ταξικές, αντιδιαχειριστικές, αγωνιστικές δυνάμεις που είναι υπαρκτές και δρουν στην Κ. Μακεδονία.
Δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αυτού του διαλόγου, τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, τις αγκυλώσεις, όμως είναι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει η αυτοπεποίθηση στον κόσμο της εργασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή είναι η απαίτηση χιλιάδων ανένταχτων αγωνιστών του κινήματος που παρακολουθούν αποστασιοποιημένοι τις εξελίξεις.
Με ενωτικούς νικηφόρους αγώνες και διεκδικήσεις με βάση της ανάγκες μας να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο ρήξης και ανατροπής ενάντια στο τοπικό περιφερειακό κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να χτίσουμε μία τέτοια πολιτική συνεργασία που θα στοχεύει την πραγματική αιτία όλων των δεινών του λαού, που προέρχονται από τα οικονομικά συμφέροντα του τοπικού και διεθνούς κεφαλαίου. Για μια μαχόμενη αριστερά της ανατροπής, όχι της διαχείρισης και της υποταγής. 
Με τον αγώνα και την ψήφο σου κάνε Ανταρσία
Στήριξε Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία- Αντικαπιταλιστική Αριστερά




Δεν υπάρχουν σχόλια: