Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Το πονηρό παιχνίδι των χρωμάτων.... στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών

  Επειδή τα χρώματα έχουν τη δική τους σημειολογία σε κάθε έκφραση της ζωής μας, έτσι και στην πολιτική τα χρώματα εκφράζουν κόμματα, συνδικάτα, αλλά και κοινωνικές ομάδες.
 Γι αυτό άλλωστε και η σημαία κάθε κόμματος έχει κάποιο χρώμα πιο ισχυρό και έντονο από τα άλλα, που προσδιορίζει τον αντίστοιχο πολιτικό φορέα. Κάτι ανάλογο βέβαια συμβαίνει και με τα συνδικάτα που στην μεγαλύτερη έκφραση του αγώνα τους, την 1η Μάη σηκώνουν το λάβαρο των διεκδικήσεων ψηλά. Στη ΓΣΕΕ μάλιστα όπου εκπροσωπεί θεσμικά μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων (πλην αυτών που συντάσσονται με το ΠΑΜΕ), η σύνθεση των χρωμάτων στην αφίσα για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς είναι συγκεκριμένη και καλύπτει όλο το πολιτικό φάσμα.
Ενώ λοιπόν στην ....
επίσημη αφίσα της ΓΣΕΕ για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς κυριαρχούν τα χρώματα που σημειολογικά αντιπροσωπευουν τα κόμματα (ως συνήθως), δηλαδή το κόκκινο, το μπλε, το πράσινο, και οι ενδιάμεσες παραλλαγές τους, παραδόξως στην αφίσα του Εργατικού Κέντρου Π.Ε. Πέλλας Γιαννιτσών, ως δια μαγείας το πράσινο έχει εξαφανιστεί και στη θέση του έχει μπει το μπορντό και το κροκί.

Προσωπικά θα μπορούσα να το θεωρήσω μια εικαστική αστοχία, αλλά και πάλι μένει το ερώτημα, γιατί η επικεφαλής της διοίκησης του Ε.Κ. Γιαννιτσών αφαίρεσε το πράσινο από την αφίσα επιλέγοντας ουδέτερα και αισθητικά κακόγουστα χρώματα.
Αν δεχτούμε τη σημειολογία των χρωμάτων στο εργατικό κίνημα τότε το πράσινο πρέπει να είναι παρόν στην αφίσα, γιατί κάποτε αυτοί που σήμερα το αφαιρούν στο παρελθόν το σήκωνα ψηλά.
Μικρότητες και μικροπολιτικές για προσφορά διαπιστευτηρίων στα πολιτικά αφεντικά, είναι τουλάχιστον άστοχα και αντιδημοκρατικά... όταν έχεις ταχθεί στον αγώνα να υπηρετείς τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: