Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Ενημερωμένοι μαθητές – Ενεργοί πολίτες. Η έρευνα – ενημέρωση του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών για τις Ευρωεκλογές

 Το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών – «Άννα Κομνηνή» συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος  στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Σχολεία- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
 Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, των αξιών πάνω στις οποίες δομείται η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η ενημέρωση των μαθητών και της ευρύτερης κοινωνίας, τόσο για τη λειτουργία των θεσμών όσο και για το έργο που παράγεται στους διάφορους τομείς, σε συνολικό αλλά και τοπικό επίπεδο.
 Επιπλέον, καθώς στις 26 Μαΐου 2019 θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές λειτουργεί η καμπάνια: «Αυτή τη φορά ψηφίζω», με στόχο την ....
προσέλκυση των πολιτών στις κάλπες και τον περιορισμό του φαινομένου της αποχής από την εκλογική διαδικασίας.

Καθώς φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά οι γεννηθέντες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2002, δηλαδή και οι μαθητές της Β ΄και  Γ’ Λυκείου είναι απαραίτητη η ενημέρωσή τους και για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι ευρωεκλογές αλλά  και για την εξαιρετική σημασία που έχει η έμπρακτη έκφραση της γνώμης των πολιτών, μέσα από τη συμμετοχή σε αυτές.

Επειδή όμως  η διαμόρφωση και κατά συνέπεια η διατύπωση γνώμης προϋποθέτει τη γνώση, προκύπτει, η ανάγκη να πληροφορηθούν, κυρίως, οι νεότεροι αλλά και οι μεγαλύτεροι, ενδεχομένως, ψηφοφόροι για όλα τα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να αντιληφθούν όλοι πόσο απαραίτητο είναι να ψηφίσουμε στις  Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Γι’ αυτό, αποφασίσαμε, στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία – πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», να συγκεντρώσουμε, να επεξεργαστούμε και να παρουσιάσουμε πληροφοριακό  υλικό , για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους μαθητές αλλά και τους συμπολίτες μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιο.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονα λογισμικά δημιουργήσαμε, μαζί με τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μια σειρά από παρουσιάσεις που αναφέρονται στα παραπάνω θέματα, με τρόπο, ελπίζουμε, ευχάριστο και θελκτικό. Το υλικό αυτό έχουμε αναρτήσει στο blogτου προγράμματος http://keepeuroping.blogspot.com, καθώς και στο facebook του προγράμματος EPASGREECE.

Η ανταπόκριση των μαθητών του σχολείου μας και η διάθεση τους να τα παρακολουθήσουν ήταν πολύ ικανοποιητική και βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μαζί τους ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Γνωρίζοντας την ιστορία της Ε.Ε συνειδητοποίησαν ότι όλα όσα θεωρούν δεδομένα (η ελεύθερη μετακίνηση, το κοινό νόμισμα, η δυνατότητα να ζήσουν, να σπουδάσουν και να εργαστούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε χωρίς περιορισμούς και άλλα πολλά) ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και κατακτήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Η διατήρηση των κεκτημένων, η επίλυση σοβαρών προβλημάτων και η βελτίωση στους τομείς που απαιτούν βελτίωση, έγινε αντιληπτό ότι μπορούν να επιτευχθούν με τη συμμετοχή και όχι με την αδιαφορία και την αποχή από το σημαντικότερο δημοκρατικό θεσμό, τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: