Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Φιλοζωϊκό Σωματείο Πέλλας "Αγάπη για τα ζώα"


 Ο ρόλος του εθελοντή είναι να προσφέρει 
και να προστατεύει τα αδέσποτα

   Πολλές φορές τα μέλη φιλοζωϊκών σωματείων και οι εθελοντές φιλόζωοι «πέφτουν» θύματα λεκτικής βίας από ανθρώπους που ενοχλούνται από τα ζώα. Πρέπει να επισημάνουμε πως ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός σε οποιαδήποτε δράση των δήμων και άρρηκτα συνδεδεμένος με την προσπάθεια προστασίας των αδέσποτων ζώων. Τελευταία περιστατικά, μετά την λήξη της καραντίνας, μας επιβάλλουν να τονίσουμε, ότι όλους αυτούς τους μήνες όπου κανείς δεν κυκλοφορούσε έξω, τα αδέσποτα της γειτονιάς εξακολουθούσαν να ....
βρίσκονται στο δρόμο, μη μπορώντας να αντιληφθούν την απουσία των ανθρώπων. Τα μέλη του συλλόγου μας, με υποστήριξη σε τροφή από τον δήμο Πέλλας, αλλά και από χορηγούς μας, καθημερινά πραγματοποιούσαν την σίτιση και την φροντίδα δεκάδων αδέσποτων ζώων.
Μόλις οι χώροι άθλησης και οι γειτονιές γέμισαν πάλι κόσμο και αθλούμενους, άρχισαν οι λεκτικές επιθέσεις, όπως, γιατί ταΐζουμε τα σκυλιά, να τα μαζέψετε σπίτια σας, να τα βάλει κάπου ο δήμος και φυσικά καθημερινά να πετιούνται από συγκεκριμένα σημεία κουβάδες με νερό ή σκυλοτροφή. Θα πρέπει λοιπόν να σας επισημαίνουμε ότι τα ζώα δεν έχουν φωνή, αλλά έχουν δικαιώματα και υποστηρικτές. Τα αδέσποτα μάλιστα προκύπτουν από όλους εμάς που ξαφνικά δεν τα θέλουμε γιατί τα θεωρούμε περιττά. Ο σύλλογος μας όλους αυτούς τους μήνες βρήκε δεκάδες νεογέννητα σκυλιά και γάτες «πεταμένα» σε διάφορα σημεία της πόλης.   
  Οι εθελοντές-φιλόζωοι υποστηρίζουν αυτές τις δράσεις με προσωπικά έξοδα και χρόνο, προσπαθώντας να διασφαλίσουν και την υγεία των πολιτών. Τα αδέσποτα της πόλης μας είναι καταγεγραμμένα και μέχρι σήμερα όλα στειρωμένα, αποπαρασιτωμένα και εμβολιασμένα. Μέχρι φυσικά να εγκαταλειφθούν τα επόμενα. Οι χώροι όπου βρίσκονται σήμερα τα ζώα είναι οι περιοχές που βρέθηκαν. Ένα υγιές λοιπόν σκυλί δεν το κλείνουμε στο κυνοκομείο επειδή ενοχλεί. Φροντίστε (αν δεν τα επιθυμείτε) να μην τα πλησιάζετε δήθεν απειλητικά, να μην σηκώνετε αντικείμενα για να τα χτυπήσετε και σίγουρα δεν θα σας πλησιάσουν.
Όσο γι αυτούς που παρεμβαίνουν στο εθελοντικό μας έργο και μας επιτίθενται, τους ενημερώνουμε ότι η σίτιση αδέσποτων ζώων επιβάλλεται από το νόμο 4039/12 και 4235/14 με παροχή νερού και τροφής με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Τα μέλη του συλλόγου, αλλά και κάθε φιλόζωος που δέχεται οποιαδήποτε απειλή για την φροντίδα που προσφέρει, μπορεί να κάνει καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα, δίνοντας τα στοιχεία αυτού που λεκτικά του επιτίθεται και ζητά αντίγραφο καταγραφής του συμβάντος με βάση το άρθρο 16 του ν.4039/12.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αυτό τον κόσμο είμαστε όλοι συγκάτοικοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: