Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Ν. Πέλλας στον Ιδιωτικό τομέα.

Η τακτική της κολοκυθιάς που παίζουν το τελευταίο διάστημα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, δεν μπορεί ούτε να αποκρύψει τις βαριές ευθύνες της πολιτικής της ΝΔ, αλλά ούτε και να αθωώσει τους επιχειρηματικούς ομίλους που αρνούνται να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Που ενώ παρουσιάζουν δεκάδες κρούσματα μέσα στις επιχειρήσεις τους, τα κρύβουν παρουσιάζοντας την κατάσταση χωρίς κανένα πρόβλημα. 
Μιλούσαν δήθεν για μέτρα στα εργοστάσια, στα σούπερ μάρκετ, στους χώρους .... της εσίασης, στα ίδια τα νοσοκομεία και η καθημερινή σχεδόν εμφάνιση κρουσμάτων στους εργαζόμενους, στους υγειονομικούς αποκαλύπτει το μέγεθος του ψέματος. Η πραγματικότητα είναι από την αρχή της πανδημίας πασιφανής:
Μπροστά στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να θυσιάσουν την υγεία του λαού.
Γι’ αυτό εξακολουθούν και είναι κενές οι περισσότερες από τις 30.000 οργανικές θέσεις στην Υγεία, όσο κενά είναι και τα νοσοκομεία από υλικά και αναγκαίες υποδομές. 
Γι’ αυτό και εξακολουθούν να ΜΗΝ γίνονται μαζικά και τακτικά τεστ στους εργαζόμενους, στην υγεία, στα ξενοδοχεία, στα εργοστάσια, στα σούπερ μάρκετ, στην εστίαση και αλλού. 
Γι’ αυτό αξιοποιούν στατιστικές αλχημείες και δεν λένε την αλήθεια για τα κρούσματα που προέκυψαν από τους ελάχιστους ελέγχους. 
Γι’ αυτό το άνοιγμα του τουρισμού στο όνομα του «να πάρει μπροστά η οικονομία» έγινε με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών και όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και όσων ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα μας για αναψυχή.
Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την πολιτική της, είναι επικίνδυνη. Εμπιστοσύνη στη δική μας δύναμη, στο συλλογικό αγώνα. Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση να μας κουνά το δάκτυλο της “ατομικής ευθύνης”, την ίδια στιγμή που παίζει στο τζόγο των μεγάλων συμφερόντων, των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών τις θυσίες του ελληνικού λαού. Τη στιγμή που άφησαν χωρίς προσωπικό και υποδομές το δημόσιο σύστημα υγείας, έκλεισαν νοσοκομεία και κέντρα υγείας και έκαναν την υγεία πανάκριβο εμπόρευμα. 
Στις μέρες δράσης εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε με τους εργαζόμενους, ανοίξαμε τη συζήτηση για τον πραγματικό αντίπαλο που πρέπει οργανωμένα να πολεμήσουμε. 
Για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού. Για να πάρουμε Ανάσα!
Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει η εργατική τάξη και ο λαός ξανά την κρίση τους. Ο λαός θα κληθεί ξανά να σφίξει το ζωνάρι όπως κάνει εδώ και δέκα χρόνια με 3 μνημόνια και εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα προστεθούν στα προηγούμενα. 
Επιπλέον μέσα στην κρίση οι ιμπεριαλιστές συμπεριφέρονται ως λύκοι πάνω από την λεία. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται και το έδαφος για επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να ξαναμοιράζουν τα σύνορα, τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα, τους δρόμους ενέργειας και εμπορευμάτων με το αίμα των λαών. 
Αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός είναι να δυναμώσει η πάλη του ενάντια στις αμερικανονατοικές στρατιωτικές βάσεις για απεμπλοκή της χώρας από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν. 
Ο αγώνας για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος αποκτά σήμερα εξαιρετική σημασία και πρέπει να αφυπνίσει κάθε τίμιο εργάτη και συνδικαλιστή και ειδικά μπροστά στα νέα εμπόδια που επιχειρεί να ορθώσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση. 
Να συζητήσουμε ουσιαστικά πώς θα συγκεντρωθούν και θα συντονιστούν δυνάμεις της εργατικής τάξης, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των επιστημόνων, της νεολαίας ξεπερνώντας την αδράνεια και τον συμβιβασμό.
Να συζητήσουμε πώς θα αγκαλιάσουν τα συνδικάτα τη μεγάλη μάζα των ανοργάνωτων νέων με τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, και τους μισθούς πείνας, τον τεράστιο όγκο των ανέργων, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους μετανάστες. Πώς θα ενώσουμε τους εργαζόμενους, ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή.
Σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς να φτάσει το κάλεσμα για ενωτικό μαζικό αγώνα. 
Να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματα μας για αυτούς που  έχουν πιάσει στασίδι στα  Εργατικά Κέντρα, αλλά είναι εξαφανισμένοι από τους χώρους δουλειάς, δεν τολμούν να έρθουν αντιμέτωποι με τα περιστατικά ασυδοσίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, δεν απαίτησαν από την αρχή της πανδημίας κανένα ουσιαστικό μέτρο για τους εργαζόμενους στα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής, στο εμπόριο, στα σούπερ μάρκετς, στον επισιτισμό. 
Η αγωνιστική και ανυπόταχτη στάση αποτέλεσαν πάντα και θα συνεχίσουν να αποτελούν το αποκούμπι και την ελπίδα των εργαζομένων, κόντρα στην απογοήτευση, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Όλα αυτά αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη που δείχνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. 

Μαζικά και μαχητικά να απαιτήσουμε
Τώρα δωρεάν παροχή μέσων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. 
Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.) με επιβάρυνση της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο κάλυψη από το κράτος. 
Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία 
Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια 
Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας. 
Κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων. 
Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: