Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Κείμενο παρέμβαση ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς

Σταδιο Ειρήνης και Φιλίας 1,2,3 Μαρτίου

  Ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός. Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας ραγίζει μέσα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τον αγώνα των φοιτητών/τριών εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων, από τη διεθνή κατακραυγή για την παραβίαση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Οι νέες πραγματικότητες υπογραμμίζουν όμως αυτό που λείπει: μια ισχυρή κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευσης, η οποία θα μετασχηματίσει τη διάχυτη δυσφορία σε πρόταση διεξόδου από τις πολιτικές της Δεξιάς. Το αντιπολιτευτικό κενό είναι πιο ορατό από ποτέ. Η συνθήκη αυτή επιβεβαιώνει τις βασικές εκτιμήσεις της Νέας Αριστεράς: ότι τα ιστορικά κόμματα του χώρου βρίσκονται  ... σε βαθιά κρίση, ότι επιβάλλεται η συγκρότηση μιας μαχητικής και τεκμηριωμένης Αριστεράς, ότι η ανατροπή της Δεξιάς κυριαρχίας απαιτεί ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο και ένα σύγχρονο ριζοσπαστικό πολιτικό περιεχόμενο.

 Οι πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της Αριστεράς και κεντροαριστεράς υπογραμμίζουν το στρατηγικό αδιέξοδο των παραδοσιακών δυνάμεων. Η συμβιβαστική πολιτική σε κύριες επιλογές της κυβέρνησης, οι διαρκείς παλινωδίες και τα εκφυλιστικά φαινόμενα έχουν μόνο ένα αποτέλεσμα: την εμπέδωση της ηττοπάθειας.

 Πιο συγκεκριμένα, τα όσα εκτυλίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα τελευταία 24ωρα αποτελούν εκφάνσεις της βαθιάς στρατηγικής, αλλά και προγραμματικής, κρίσης ενός κόμματος, του οποίου η μετάλλαξη έχει πλέον αποκτήσει μόνιμα και μη αναστρέψιμα χαρακτηριστικά. 

Η κρίση αυτή δεν είναι προϊόν των τελευταίων μηνών. Έχει ιστορικές ρίζες που σχετίζονται με την εσωτερική απονέκρωση του κόμματος, την αποκοπή του από τις αγωνίες και τους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας, την εμπέδωση του αρχηγισμού και της ανέξοδης καταγγελίας σε κύρια εργαλεία της πολιτικής δράσης. Το αποτέλεσμα είναι η μετατροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πεδίο αδιάκοπων αντιπαραθέσεων δίχως σαφές ιδεολογικό πρόσημο. Οι ευθύνες βαραίνουν τόσο εκείνους που πρωταγωνίστησαν στη διαρκή διολίσθηση στην αναξιοπιστία, όσο και εκείνους που την ανέχτηκαν με τη σιωπή τους.

 Η Νέα Αριστερά συγκροτήθηκε για να βάλει φραγμό στην απαξίωση και στη γελοιοποίηση της Αριστεράς στη χώρα μας. Για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Για να μιλήσει με σαφή τρόπο για τα μεγάλα θέματα της εποχής μας προτάσσοντας τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα μιας νέας αρχής για τη χώρα μας. Σήμερα, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν τρεις μήνες ζωής, η Νέα Αριστερά έχει δώσει μάχες εντός και εκτός Βουλής, έχει οργανώσει περίπου εκατό τοπικές και περιφερειακές συναντήσεις, έχει λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης χιλιάδων πολιτών με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές διαδρομές. Η Νέα Αριστερά προχωρά πλέον στην επόμενη φάση.

Στη φάση της οργανωτικής συγκρότησης και πολιτικής εξόρμησης με πρώτο σταθμό τη μεγάλη μάχη των Ευρωεκλογών. Μάχη κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης, μάχη καθοριστική για τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα μας, μάχη που θα ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση της ισχυρής αριστερής αντιπολίτευσης που θα κλονίσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτή τη μάχη η Νέα Αριστερά θα είναι η θετική έκπληξη. Με ένα ανοιχτό ψηφοδέλτιο που θα είναι η φωνή των κοινωνικών κινημάτων, των μεγάλων αγώνων και των σύγχρονων ριζοσπαστικών προβληματισμών γύρω από το μέλλον της χώρας.

Η Νέα Αριστερά κοινωνικά ξέρει με ποιους θέλει να συνομιλήσει: με τους εργαζόμενους, τους νέους, τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, τους αόρατους συμπολίτες μας, τους πολλαπλά καταπιεσμένους. Με τα κινήματα και τις υπόγειες δυναμικές που αλλάζουν με τη δράση τους την εικόνα της χώρας. Με αυτούς που δεν θέλουν την πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη και την ίδια στιγμή νιώθουν ότι από το 2019 δεν υπάρχει μια πειστική απάντηση σε αυτήν. Και ξέρουμε και πολιτικά με ποιους και με ποιες θέλουμε να συνομιλήσουμε: από το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Όχι για να φτιάξουμε ένα κόμμα του «μέσου όρους», αλλά για να φτιάξουμε μια σύγχρονη πληθυντική Αριστερά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: αυτήν την αριστερά που μιλά για τους μεγάλους οραματικούς στόχους, τους συνδέει με άμεσες και χειροπιαστές αλλαγές στο σήμερα και πείθει ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς.

Μαζί, όλοι και όλες μαζί, θα γράψουμε ιστορία!

Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Αριστερά προσκαλεί σε μια ανοιχτή πανελλαδική διαδικασία στις 1, 2 και 3 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σε μια ανοιχτή συνδιάσκεψη, η οποία θα έχει ως κύριο στόχο τη συζήτηση και την έγκριση της ιδρυτικής της διακήρυξης. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας για τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τις τρεις αυτές μέρες σε ένα δημιουργικό πολιτικό γεγονός που θα δώσει απάντηση στη γενικευμένη κρίση του χώρου της Αριστεράς. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι συνθήκες -από άποψη ενημέρωσης και προετοιμασίας- δεν είναι ιδανικές. Θα θέλαμε να είχαμε περισσότερο χρόνο μπροστά μας. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχουν στιγμές που απαιτούν υπερβάσεις. Η επίσπευση της ιδρυτικής συνδιάσκεψης είναι προϊόν της κοινής πεποίθησης ότι «αύριο θα είναι αργά».

Τώρα είναι η ώρα για ένα πολιτικό γεγονός με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση

Τώρα είναι η ώρα για τη Νέα Αριστερά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: