Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Εκδηλώσεις από το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον

Το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον, θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις που θα γίνουν στο στρατόπεδο Καψάλη, το Σάββατο 25 Ιουνίου.
Στη σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρονται στην υπόσχεση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και καλούν τη δημοτική Αρχή να προσχωρήσει στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης αξιοποίησης όλου του χώρου του πρώην στρατοπέδου.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος κατά την επίσκεψή του στις 12-2-2011 στην πόλη μας ανακοίνωσε, ανάμεσα σε άλλα, την απόδοση ολόκληρης της έκτασης του στρατοπέδου «Καψάλη» (92 στρέμματα στην καρδιά της πόλης μας), στο δήμο Πέλλας με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για «κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις αλλά και για την αναψυχή των κατοίκων»....
Aνέφερε επίσης ότι το ΥΠ.ΕΘ.Α. είναι έτοιμο να προχωρήσει στην παραχώρηση μόλις έχει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του στρατοπέδου από τις τοπικές αρχές (δήμος, περιφέρεια, υπουργείο περιβάλλοντος). Το κλειδί λοιπόν για την εξέλιξη της παραχώρησης κρατά ο ίδιος ο δήμος Πέλλας.
Η πλήρης απόδοση του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου στους δημότες για να μετατραπεί σε έναν πνεύμονα υψηλού πρασίνου στο κέντρο των Γιαννιτσών αποτέλεσε πάγιο αίτημα του Δικτύου Πολιτών τα τελευταία χρόνια μέσα από ποικίλες δράσεις. Η απόφαση αυτή της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α αποτελεί δικαίωση των αγώνων αυτών, αλλά ανοίγει το δρόμο για την παραχώρηση και των υπολοίπων εγκαταλειμμένων στρατοπέδων της χώρας που διεκδικούνται από τους πολίτες».

Διεκδικούμε:
Άμεση κατάρτιση μελέτης αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Καψάλη» από το Δήμο Πέλλας και υποβολή στο ΥΠ.ΕΘ.Α.
Πλήρη απόδοση στο δήμο και του στρατοπέδου «Φιλιππάκου», που πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε,
Δημιουργία χώρων υψηλού πρασίνου, δηλαδή δασών, στους χώρους του στρατοπέδου ΚΑΨΑΛΗ, στην καρδιά της πόλης και του στρατοπέδου Φιλιππάκου (περιαστικό δάσος – σύνδεση με Πενταπλάτανο).
Αποκατάσταση, ενοποίηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων του στρατοπέδου Καψάλη (οθωμανικά λουτρά – τζαμί).
Αξιοποίηση μόνο των υπαρχόντων κτιρίων και καμία περαιτέρω δόμηση στο χώρο των πρώην στρατοπέδων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Σάββατο πρωί 25 Ιουνίου
11.00: «Οι φίλοι μας τ' αδέσποτα και άλλες ιστορίες...» από τον Σύλλογο ζωόφιλων και την Κική Δημητριάδου.
12.00: Μουσικό παιχνίδι για παιδιά από την Μαρίνα Ιορδανίδου.
Απόγευμα
18.30: Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά από την Αναστασία Χατζηηλιάδου
18.30: Ξενάγηση στα Οθωμανικά μνημεία του Στρατοπέδου
19.30: Κεντρική Ομιλία – Ανοιχτή συζήτηση για τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα των πόλεων (προτάσεις για χρήσεις). (Καλεσμένες κινήσεις: Διάβαση Πεζών (Σέρρες), ΠΕΡ.ΚΑ (Θεσσαλονίκη) ομάδα αστικών και περιαστικών καλλιεργειών).
21.30: Συναυλία
10:00 π.μ – 10:00 μ.μ Όλη τη μέρα θα λειτουργεί χαριστικό παζάρι, όπου ο καθένας θα μπορεί ν' ανταλλάξει, να πάρει ή να δώσει ρούχα, μικροαντικείμενα, αξεσουάρ, βιβλία.
Στο χώρο του στρατοπέδου θα εκθέτουν κινήσεις-σύλλογοι όπως το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον, ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών, Σ.ΠΑ.ΜΕ (Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων), ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ Γιαννιτσών, κ.λ.π

Δεν υπάρχουν σχόλια: