Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Στις 8 Σεπτέμβρη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φυσιοθεραπείας

«Ένας σοφός άνθρωπος θα πρέπει να θεωρεί ότι η υγεία είναι το σπουδαιότερο της ανθρώπινης ευλογίας». Ιπποκράτης (460 π.Χ. - 377 π.Χ.)
Η φυσική θεραπεία, που είναι γνωστή σε ορισμένες χώρες ως φυσικοθεραπεία, είχε τις απαρχές της στην εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Κατάλαβαν ότι η ικανότητα να κινηθούν αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την υγεία και την ευεξία και σήμερα η φυσικοθεραπεία αποτελεί ουσιαστικό μέρος των υπηρεσιών υγείας σε όλο τον κόσμο.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας.
Με αυτό ως αφορμή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ενημερώνει για τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση της υγείας των Ελλήνων πολιτών.
Τι είναι φυσικοθεραπεία;.....
Η φυσικοθεραπεία συγκαταλέγεται στις επιστήμες υγείας και είναι διεθνώς μια ανερχόμενη και δυναμική επιστήμη. Αποτελεί μια πανάρχαια θεραπευτική προσέγγιση στα σωματικά προβλήματα του ανθρώπου. Στηρίζεται στη χρήση φυσικών μέσων, με στόχο τη θεραπεία και την πρόληψη τραυματισμού και νόσου.
Τι κάνει η φυσικοθεραπεία;
Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν την κίνηση, τη μάλαξη, το φως, το νερό, τη θερμότητα, τον ηλεκτρισμό και συμπληρωματικά διάφορα μηχανικά μέσα, για τη βελτίωση και την αποκατάσταση τραυματισμών, παθολογικών καταστάσεων, καθώς και άλλων διαταραχών, όπως αθλητικές κακώσεις, μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα, παιδιά με κινητικά προβλήματα, καρδιοαναπνευστικά περιστατικά, προβλήματα ηλικιωμένων, άτομα με ειδικές δυνατότητες και χρόνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, η φυσικοθεραπεία συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου, στην αποκατάσταση ή στη μέγιστη δυνατή βελτίωση ανθρώπινων λειτουργιών και κίνηση, βελτιώνοντας έτσι συνολικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: