Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Οι αλήθειες και τα ψέματα για την πορεία της κομπόστας – Ποιος οικονομάει χοντρά στις πλάτες των παραγωγών;

Απάντηση - Καταπέλτης σε όσους υποστηρίζουν ότι οι εξαγωγές της κομπόστας αλλά και των νωπών φρούτων δεν «πάνε καλά» και ότι η «ζήτηση είναι περιορισμένη», αποτελούν τα στοιχεία που παρουσιάζουμε. Όπως αποδεικνύεται οι εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων σημειώνουν φέτος σημαντική αύξηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου επταμήνου του Τελωνείου Σκύδρας, οι κομπόστες που εξάγονται σε όλες τις χώρες σημείωσαν ποσοτική αύξηση κατά 275%, ενώ το συνάλλαγμα από τις εξαγωγές αυτές αυξήθηκε κατά 305%.
Ειδικότερα από 1-1-2011 έως 17-8-2011 έγιναν εξαγωγές σε τρίτες χώρες 33.288.697 κιλά κομπόστας αξίας 22.425.444 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι οι εξαγωγές ήταν 12.102.734 κιλά, αξίας 7.345.344 ευρώ.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα....
 σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές προς τη Ρωσία, κυρίως νωπών αγροτικών προϊόντων.
Τίθεται λοιπόν ένα σοβαρό ερώτημα προς τους μεσάζοντες και ειδικά προς τους βιομηχάνους γιατί παραμένουν οι τιμές προς τους παραγωγούς καθηλωμένες; Αντί να εγκαλούν στην τάξη ακόμη και βουλευτές για την κριτική που τους ασκούν σχετικά με τις μεθοδεύσεις που ακολουθούν, καλό θα είναι να ζητήσουν συγγνώμη από τους ανθρώπους που χύνουν τον ιδρώτα τους στα κτήματα και τα χωράφια που τους ταλαιπωρούν και τους κοροϊδεύουν δίνοντας τους ψίχουλα…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια σε αυτούς που κάνουν τις εξαγωγές με αυξητικό ρυθμό μάλιστα γιατί:
α.Εξαγωγές έχει απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα
β.Απασχολούν προσωπικό
γ.Απορροφούν το κύριο προιόν του κάμπου άρα δίνουν δουλειά στους αγρότες όταν η ανεργία είναι στο 20% και στην Μακεδονία στο 30%
Τώρα , όσον αφορά τις τιμές.Ρυθμιστής και αντίβαρο είναι η Ενωση. Υπάρχει. Αν κάνει λίγο την δουλειά για την οποία ιδρύθηκε και αφήσουν τους σκυλοκαυγάδες για το πάπλωμα - την προεδρία δηλαδή, κάτι θα γίνει.
Οι βουλευτές.Η δουλειά τους είναι η ευημερία και η ανάπτυξη του τόπου, του εισοδήματος του βιοτικού επιπέδου.Δεν είναι δουλειά τους να μας γράφουν και να βγάζουν όταν θυμούνται από καμιά ανακοίνωση. Φτάνει πια η κοροιδία τους.Τα αγροτικά προιόντα δεν φυτρώνουν απροσδόκητα. Εχουν σεζόν. Τώρα οι κύριοι βουλευτές έπρεπε ήδη να ασχολούνται με τις τιμές στο βαμβάκι γιατί όταν τον Οκτώμβριο θα βγουν οι αγρότες στους δρόμους με το αυγό (βαμβάκι) "στον κώλο" θα είναι ήδη αργά.