Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Κλειστός παραμένει ο Αρχαιολογικός Χώρος της Πέλλας και ο δήμος σφυρίζει αδιάφορα…

  Καμία πρόνοια για τα ιστορικά Μνημεία του δήμου που ρημάζουν από την εγκατάλειψη

Πίσω από την αδυναμία της πολιτείας να διατηρήσει ανοιχτούς τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, κρύβεται η Δημοτική Αρχή Πέλλας που αναζητεί άλλοθι για την ανυπαρξία της και την έλλειψη προγραμματισμού και συντονισμού ώστε η τεράστια ιστορική μας κληρονομιά, να αξιοποιηθεί ως πλεονέκτημα και όχι ως βαρίδιο στο μέλλον. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο λόγω περικοπών στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και μειώσεις του προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε στην αναστολή της πρόσβασης του κοινού στον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας που για δεκαετίας φιλοξενούσε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες σε ετήσια βάση. Ο χώρος με την αγορά της Αρχαίας Πέλλας, τα ψηφιδωτά, τα λουτρά κ.α. στον οποίο......
 οι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο περιηγούνταν για ώρες είναι εδώ και μήνες απροσπέλαστος για το κοινό, με έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης.
Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη ο δήμος Πέλλας και ιδιαίτερα η Δημοτική Αρχή, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της για αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων του νέου δήμου, συμπεριφέρεται ως ένας απλός παρατηρητής των αποφάσεων που πληγώνουν την τοπική κοινωνία και της στερούν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα ιστορικής, πολιτιστικής, τουριστικής και εθνικής αξίας.
Καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί όλους αυτούς τους μήνες για να βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να ανοίξει και πάλι και να είναι επισκέψιμος από το κοινό. Το τραγικό είναι ότι ακόμη και οι χιλιάδες μαθητές από όλη τη χώρα, που στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους εκδρομών επισκέπτονταν τον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, πλέον επιλέγουν άλλους προορισμούς ή απλά περιορίζονται σε μια σύντομη επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο που ακόμη η πρόσβαση σε αυτό είναι προβληματική λόγω έλλειψης των αναγκαίων ενημερωτικών πινακίδων.
Είναι προκλητικό η Δημοτική Αρχή να σιωπά μπροστά σε αυτό το «πολιτιστικό έγκλημα» και να ασχολείται με γιορτές και πανηγύρια ξοδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ για χωρίς σημαντικό πολιτιστικό υπόβαθρο εκδηλώσεις αλλά με μεγάλη ψηφοθηρική σημασία.
Και φυσικά παραμένει αδιάφορη και αδρανής για την αξιοποίηση του Πολύκεντρου που έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του, για την χρήση του Μαυσωλείου του Γαζή Εβρενός που παραμένει κλειστό ενώ έχει παραδοθεί στο δήμο εδώ και τρία χρόνια αλλά και για την ανάδειξη των ιστοριών Μνημείων της ευρύτερης περιοχής του δήμου που έχουν αφεθεί στο έλεος του καιρού.
Σε μια εποχή όπου ο εγχώριος αλλά και ο διεθνής τουρισμός, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να τονωθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία αλλά και να αναδειχθεί ως κεντρικό σημείο ιστορικής αναφοράς η Πέλλα, ο δήμαρχος Πέλλας και οι σύμβουλοί του ασχολούνται με διορισμούς ανταποκριτών του Ο.Γ.Α. και μάλιστα με πολύ αμφιλεγόμενες διαδικασίες.
Δυστυχώς η ανυπαρξία διεκδίκησης, πρωτοβουλιών και στοχευμένων παρεμβάσεων για σημαντικά θέματα του δήμου, οδηγούν τον πάτο της ανάπτυξης την τοπική κοινωνία που βλέπει μια χαμένη χρονιά να φορτώνεται στην πλάτη της.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΟΥΔΙΑ!!! ΤΟ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ:
Ο ΔΗΜΟΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΡΕΤΑΙ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΙΣΕ;
ΟΛΑ ΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΑ! Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ; ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΣ ΧΤΥΠΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΕΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΟΧΗ! ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΝΕΜΟ ΠΟΥ ΕΠΝΕΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ,ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ Η ΛΑΜΑΡΙΝΑ. ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΑΠΟΦΕΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ!ΤΟ ΠΑΡΚΟ; ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ! ΓΙΑΤΙ; ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΛΑΒΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΟΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΜΟΥΣΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΧΙ ΑΠΟ ΒΕΣΠΑ!