Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Εσείς κλαίτε όταν καθαρίζετε κρεμύδια?

Σίγουρα σας έχει τύχει να καθαρίσετε κάποια στιγμή ένα κρεμμύδι και φυσικά να δακρύσετε. Διαβάστε λοιπόν ποια ουσία προκαλεί τα δάκρυα από τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν οι νοικοκυρές στην κουζίνα.
Όταν λοιπόν κόβετε ένα κρεμμύδι, απελευθερώνει ένα αέριο που ονομάζεται, Propanethiol S - οξείδιο. Όταν αναμειχθεί με ορισμένα ενζυμα που περιέχονται στο κρεμμύδι, δημιουργεί ένα πτητικό έλαιο που είναι πλούσιο σε θείο. Αυτό το αέριο, στη συνέχεια μπαίνει στα μάτια και τότε δημιουργείται ένα ήπιο οξύ το οποίο τα ερεθίζει λόγω της επαφής τους με τις νευρικές ίνες του κερατοειδούς και ενεργοποιεί τους δακρυϊκούς αδένες.....
 Τώρα υπάρχουν πολλές εκδοχές για να αποφύγετε αυτή την ενοχλητική επίπτωση χωρίς ωστόσο να σας εγγυηθούμε την απόλυτη επιτυχία.
Να καθαρίζετε τα κρεμμύδια μπροστά σε μια ανοιχτή βρύση με κρύο νερό.
Να τα ραντίζετε με ξύδι πριν τα καθαρίσουμε
Να ξεκινάτε το καθάρισμα απ’ την κορυφή, για να μη μάς παίρνουν απότομα τα «ζουμιά».
Να αφήνετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο για αρκετή ώρα, πριν τα καθαρίσουμε.
Να φοράτε προστατευτικά γυαλιά.
Ένα είναι πάντως σίγουρο. Αν σκουπίσετε τα μάτια σας με τα χέρια σας τότε ετοιμαστείτε…. για πολύ κλάμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: