Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Συμμετοχή του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών στο Πρόγραμμα PATH της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας

Αφορά την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας
Μετά από αίτημα της Διοίκησης και απόφαση του ΔΣ και της 3ης ΥΠΕ το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών συμμετέχει στο διεθνές πρόγραμμα PATH (Performance Assessment Tool for Quality Improvement in Hospitals) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που αποσκοπεί στην άνοδο του επιπέδου υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν νοσοκομεία από τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιλοτικά ακόμη πέντε νοσοκομεία από την Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου για : α) σύγκριση κοινών δεικτών ποιότητας και ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα λειτουργίας β) για συλλογή.....
 δεδομένων που σχετίζονται με την απόδοση και τις επιδόσεις τους σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας σύγκρισης και γ) προώθηση δραστηριοτήτων βελτίωσης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Ήδη για τη συμμετοχή του ΓΝ Γιαννιτσών υπήρξαν δύο σχετικές συναντήσεις του Διοικητή και των Τοπικών Συντονιστών του Νοσοκομείου στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια και η έναρξη εφαρμογής του προγράμματος ορίσθηκε στις 1.1.2012.
Το πρόγραμμα PATH θέτει ως προτεραιότητα της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας την ασφάλεια των ασθενών και την ανθρωποκεντρική προσέγγιση τους και περιλαμβάνει ένα πρακτικό εργαλείο καταγραφής και βελτίωσης-διασφάλισης της ποιότητας των Νοσοκομείων διαμέσου της σύγκρισης δεικτών ποιότητας με άλλα Νοσοκομεία που συμμετέχουν σε αυτό το Πρόγραμμα. Με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αξιολογούνται με 13 παγκόσμια αποδεκτούς δείκτες ποιότητας που αφορούν παραμέτρους όπως την κλινική αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, την ασφάλεια, την ανθρωποκεντρική προσέγγιση και φροντίδα και τον προσανατολισμό του προσωπικού του. Οι δείκτες αυτοί αφορούν την απόδοση χειρουργείων, τον αποκλειστικό θηλασμό, τη θνητότητα από εγκεφαλικό επεισόδιο, τη θνητότητα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, τον αριθμό ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στους οποίους χορηγείται ασπιρίνη κατά την έξοδο τους, τη διάρκεια νοσηλείας, τους τραυματισμούς από βελόνη, τη χρήση συστατικών αίματος, το ποσοστό των καισαρικών τομών, τον έλεγχο απαγόρευσης καπνίσματος, την προφυλακτική χρήση αντιβιοτικών, το ποσοστό των χειρουργείων ημέρας, τη μετεγχειρητική πνευμονική εμβολή.
Τα οφέλη από τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να είναι σημαντικά καθώς από τη μία αυξάνει το κύρος του Νοσοκομείου το οποίο καθίσταται σημείο αναφοράς σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα και από την άλλη παρέχει τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης των υπηρεσιών του, μέσω μιας διαδικασίας εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών του. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος υπάρχει ρητή δέσμευση της Διοίκησης στον προσανατολισμό της επιδίωξης της αριστείας, όσο αφορά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών με δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας και ενημέρωσης όλου του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: