Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

...18 ΟΚΤΩΒΡΗ 1981..

(Αρθρο που δημοσιευθηκε 18 0ΚΤ 2013)
Του Χάρη Τσιοκα   
   18 Οκτώβρη 1981…Χρονολογία σταθμός στην πολιτική ιστορία της χωρας ,που συνδέεται με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ!
  Δυστυχώς στις μέρες μας επιχειρείται από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας «δήθεν αποτίμηση» της μεγάλης αλλαγής με στόχο τη συκοφάντηση των κατακτήσεων που δημιούργησε!
Το επιχείρημα που εκπέμπουν «παρασιτικές δυνάμεις της παλινόρθωσης του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού», είναι ότι δήθεν η σημερινή κρίση οφείλεται στην κυβερνητική περίοδο του Α. Παπανδρέου
Με αυτό το επιχείρημα στήνουν το σκηνικό «εκρίζωσης»....

μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών ,για να επιβάλουν με άλλοθι την κρίση ένα τριτοκοσμικό οικονομικό και κοινωνικο μοντέλο!
Όμως η 18 οκτωβρη ‘81 ως επέτειος, είναι ο χρονος σταθμος της λαϊκής εντολής ωστε να εκκίνησει η αλλαγή σελίδας από μια διχαστική περίοδο πολίτικου και κοινωνικού διχασμού , με την προοδευτική, σοσιαλιστική παράταξη και το λαο πρωταγωνιστή στην δημοκρατική εξέλιξη της κοινωνίας!Ειναι η πρωτη φορα που ο χωρος του δημοκρατικου σοσιαλισμου εκφραζεται σε κυβερνητικη πλειοψηφια!
Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ του Ανδρεα  Θυμίζω μεταξύ των άλλων ότι:
· Είναι η αρχή της άρσης των πολίτικων και κοινωνικών αποκλεισμών , της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις παραγωγικές ,διοικητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες της χώρας
· Είναι η περίοδος που η μεσαία τάξη διευρύνεται και ισχυροποιείται, αποκτά «εργαλεία» για να λειτουργήσει στην παραγωγή, την εμπορία και τη διακίνηση προϊόντων εντός και εκτός της χώρας.
· Είναι ο χρόνος που εκδηλώνεται η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των δυνάμεων της εργασίας! Με την ενεργο   στήριξη του αγρότη και της παραγωγής η αγροτικη κοινοτητα αποκτα ταυτοτητα ρολο στην οικονομια της χωρας!
· Είναι οι χρόνοι που τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης αποκτούν χαρακτήρα ανταπόδοσης ,πρόσβασης και αλληλεγγύης με την δημιουργία του κοινωνικού κράτους.
· Είναι η περίοδος που η χώρα αποκτά στην Ευρώπη και τον κόσμο ακτινοβολία, με διαπραγματευτική ικανότητα και διαμορφώνει ισχυρά οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα για τους πολίτες και την οικονομία.
· Είναι οι χρόνοι που δοκιμάζεται η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα σ αντιπαράθεση με τις εκποιήσεις.
· Είναι η περίοδος που αίρονται οι διχασμοί ανάμεσα στα ‘’μπλε και κόκκινα’’ καφενεία και η δημοκρατία βαθαίνει με αποκεντρωμένους πόρους, αρμοδιότητες και με την είσοδο νέων κοινωνικών στρωμάτων στους θεσμούς αντιπροσώπευσης.κτλ
Αναφέρθηκα σε ενδεικτικά παραδείγματα εκείνης της περιόδου για να τα αντιδιαστείλω οτι με αφορμή την κρίση, είναι "απέναντι" στην κοινωνια και την παραγωγη η επιδίωξη των δυνάμεων της νεοφιλελευθερης συμμαχιας με τη δεξια σοσιαλδημοκρατια! Γιατι το δημοσιονομικο τους σχεδιο επιφέρει καίρια πλήγματα στην πραγματικη οικονομια , την κοινωνική συνοχη και τη δημοκρατια !
Δεν είναι στην πρόθεση μου, ο μηδενισμός των παθογενειών , που ασφαλώς και τότε υπήρξαν!
Γιατί πράγματι, οι μεγάλες αλλαγές τότε , δεν ολοκλήρωσαν τολμηρά τόσο τον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της δημόσιας διοίκησης όσο και τον ριζικό απεγκλωβισμό του παραγωγικού μοντέλου από τον κρατικοδίαιτο κερδοσκοπικο εναγκαλισμό ....ανοιξαν ομως τον δρομο..
.....Η επέτειος ΤΗς 18ης του Οκτωβρη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επικαιροποιηθει η αποστολή της προοδευτικής παραταξης!
   Οχι μόνο για να υπερασπίζεται την ιστορική της συμβολή ,τις ριζες της, αλλά για να εργαζεται προκειμενου η προοδευτικη οχθη ,δηλαδη η συναντηση των δυο μεγαλων πολιτικων ρευματων του δημοκρατικου σοσιαλισμου και της αριστερας να αποτελεσει την απαντηση  στην  επελαση- την συμμαχια νεοφιλελευθερων και δεξιας σοσιαλδημοκρατιας- που διχαζει και διαλυει την ευρωπη και την ελληνικη κοινωνικη και παραγωγικη βαση !

Δεν υπάρχουν σχόλια: