Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Εγκαίνια εικαστικής παρουσίασης «Ήχος και Μνήμη, Site Specific Art» για τον Πύργο Ρολογιού στα Γιαννιτσά

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και ο δήμος Πέλλας συνδιοργανώνουν την εικαστική παρουσίαση του συνθέτη Δημήτρη Μπάκα: «Ήχος και Μνήμη, Site Specific Art» για τον Πύργο του Ρολογιού στα Γιαννιτσά.
Ο οθωμανικός Πύργος του Ρολογιού στα Γιαννιτσά αποτέλεσε για αιώνες το ηχόσημο της πόλης. Ο δυνατός ήχος της καμπάνας που βρισκόταν στην κορυφή του, χτυπούσε τις ώρες της ημέρας, ξεπερνώντας ακόμα και τα όρια της πόλης.
Η ηχητική παρέμβαση .....
του Δημήτρη Μπάκα επαναφέρει και εγκαθιστά εκ νέου στη μνήμη και στο χώρο, τον λησμονημένο ήχο της καμπάνας, μέσα από μια μοντέρνα καλλιτεχνική οπτική, με τη χρήση σύγχρονων μέσων και μορφών έκφρασης (sound art), έτσι ώστε με τη χωρική κατανομή του ήχου στους ορόφους, να μεταμορφώνεται το εσωτερικό σε μια γιγάντια καμπάνα. Ο επισκέπτης – ακροατής του μνημείου µέσω αυτού του ηχοπεριπάτου (soundwalk) βιώνει το μνημείο ως κάτι δυναµικό, ένα συνδυασµό του παρελθόντος και του παρόντος, της αρχιτεκτονικής και του ήχου/µουσικής, της αίσθησης της όρασης και της ακοής.
Τα  εγκαίνια της εικαστικής παρουσίασης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 στον Πύργο Ρολογιού στα Γιαννιτσά

Δεν υπάρχουν σχόλια: