Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Εκδήλωση Μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

  Την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης, τιμής και αναστοχασμού, που διοργανώνουν, το Εργατικό Κέντρο Π.Ε. Πέλλας και η Κίνηση Πολιτών Γιαννιτσών, με αφορμή τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
- Ελεύθερη συζήτηση με τον Αδάμ Δράγα, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, για τη δικτατορία των συνταγματαρχών, την αντίσταση ....
στη Χούντα (κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης) και την ανάγκη της συνεχούς υπεράσπισης και διεύρυνσης της Δημοκρατίας. Ο Αδάμ Δράγας ήταν μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Στη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη, βασανίστηκε, εξορίστηκε και φυλακίστηκε. Έχει γράψει το βιβλίο «Εμείς σπείραμε, εσείς θα θερίσετε».
- Προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο λαό», που έχει ως θέμα του τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας. Είναι βασισμένο στο αρχείο λογοκρισίας της Χούντας και περιλαμβάνει επίκαιρα της εποχής, συνεντεύξεις ανθρώπων του κινηματογράφου, απόρρητα έγγραφα και κυρίως λογοκριμένα αποσπάσματα από 70 περίπου ελληνικές και ξένες ταινίες. Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό» ήταν ένα σύνθημα της προπαγάνδας της χούντας, τυπωμένο με σφραγίδα σε επίσημο έγγραφο, που ανέπτυσσε την πολιτική του καθεστώτος απέναντι στον κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: