Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Σε νέο πλαίσιο θα λειτουργήσουν οι Συνεταιρισμοί.. Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου η εγγραφή στο Μητρώο Συνεταιρισμών

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών συγκέντρωση αγροτικών στελεχών όπου έγινε ενημέρωση σε βάθος όσον αναφορά στο νέο συνεταιριστικό Νόμο Ν.4015/2011, από τα στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας Γκίκα Βασιλείου και Μπακούρου Αλέξη. Είναι γεγονός ότι το νέο παγκόσμιο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων επιβάλλει ριζικές αλλαγές, στην οργάνωση και λειτουργία των Αγροτικών συνεταιρισμών που καλούνται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο για την διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών, την ποιότητα των προϊόντων και την καινοτομία στον αγροτικό τομέα.
Βασικό σημείο του νέου Νόμου είναι η κατάργηση των 6000 Συνεταιρισμών....
 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και η δημιουργία περίπου 1500 υγιών. Όπως δήλωσαν οι ομιλητές κάθε νέος Συνεταιρισμός θα πρέπει να έχει 300 μέλη και τζίρο όχι λιγότερο από 3 εκ. ευρώ. Αυτό οδηγεί αναγκαστικά στη δημιουργία μια ισχυρής πρωτοβάθμιας Οργάνωσης σε επίπεδο δήμου. Το διοικητικό συμβούλιο του μάλιστα θα εκλέγεται απευθείας από τα μέλη και όχι από τους αντιπροσώπους όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σχετικά με την εξυγίανση των Οργανώσεων αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.
Η πρώτη με διακανονισμό μακρόχρονο και αυστηρό έλεγχο των οικονομικών μεγεθών και λειτουργιών και η δεύτερη με διαγραφή των χρεών με παράλληλη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Οργάνωσης στην πιστώτρια τράπεζα από την οποία θα μπορεί να ενοικιάζει τις εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις στη χώρα μας ο Αγροτικός πληθυσμός από 600.000 που είναι σήμερα θα μειωθεί περίπου με κύριο επάγγελμα στις 150.000.
Σύμφωνα με το νέο Νόμο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο Συνεταιρισμών.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές Πέλλας Ηλίας Θεοδωρίδης και Θ. Τζάκρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: